Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ředkvičky a jejich krásně červená slupka, bílý vnitřek a kulatý tvar lákají k tvoření červenobílých ozdob na nářezové mísy nebo slané dorty. Svěží barevnost celou kompozici rozsvítí, přitom stačí použít jen několik ředkviček.

Používáme pevné a kvalitní ředkvičky s nepoškozeným a pěkně zbarveným povrchem. Můžeme u nich ponechat část natě a dokonce i kořínek, pokud to vyhovuje zvolenému zdobení. Výhodou je, že ředkvičky jsou snadno dostupné a levné.

Ředkvičky

Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…

Jaké ozdoby z ředkviček připravujeme

Máme pro vás několik tipů:

  1. Myška: nať odstraníme až na malý kousek, který bude znázorňovat čumáček, kořínek ponecháme (bude to ocásek). Nožíkem seřízneme „bříško“, aby myška nepadala, vyřízneme malinká očka, za nimi vytvoříme 2 zářezy. Ouška vyrobíme z tenkých půlkoleček menší ředkvičky a vložíme do zářezů.
  2. Tulipánek: potřebujeme ředkvičky podlouhlého tvaru. Od špičky ředkvičku nařízneme (ale nedořízneme) jako šestidílnou hvězdičku. Ponořením do ledové vody ředkvička nabobtná a lístečky se rozevřou. Tulipánky můžeme napíchnout na párátka.
  3. Růžička: kulatou ředkvičku po obvodu směrem ke stonku nařízneme 3–4krát a v další řadě přidáme opět 3–4 zářezy. V ledové vodě se lístky rozevřou. Hotové růžičky můžeme napíchnout na párátka. Podobně jsme v létě krájeli jahody. Růžičku mohou vytvořit i pokročilí: z tenoučkých plátků ředkviček ji stáčí podobně jako z marcipánu. Spodek růžičky zajistíme párátkem, aby se nerozvinul.
  4. Soudek: kolem omyté ředkvičky vytvoříme asi 6 mělkých rovnoběžných zářezů, stejnoměrně vzdálených. Pak střídavě jeden proužek červené slupky necháme a druhý sloupneme tak, aby zůstaly 3 červené a 3 bílé pásky kolem dokola. Okraje seřízneme do roviny, aby tvar více připomínal soudek.
  5. Vějířek: ředkvičku nakrájíme na několik tenkých plátků tak, aby řezy sahaly přibližně do ¾ bulvičky. U špičky nekrájíme. Nyní plátky vějířovitě rozhrneme.

To je jen několik možností, které zvládne i začátečník. Hezky ozdobit slaný dort nebo nářezovou mísu není žádná věda. Ze zbytků a odkrojků ředkviček můžeme připravit pomazánku jako v našem videu.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli