Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Ořechové těsto s lahodným pařížským krémem a čokoládovou polevou známe z cukráren jako zákusek. Někdy mívá tvar věnečku nebo tyčky, ale podstata je totožná. V menším provedení rohlíčky pečeme jako cukroví.
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto, šlehač nebo metličku a kastrol s vodou na vaření v páře. Také cukrářský sáček s hladkou a hvězdičkovou zdobičkou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na pařížské rohlíčky
Těsto na klasické pařížské tyčky připravíme ze 180 g mletých ořechů, 5 bílků, 350 g moučkového cukru a lžíce polohrubé mouky.
- Podle receptu šleháme bílky s cukrem nad párou.
- Přisypeme ořechy a mouku, můžeme přidat na špičku nože prášku do pečiva, ale není to nutné.
- Těsto stříkáme sáčkem s hladkou zdobičkou na plech vyložený papírem na pečení. Na spodní stranu papíru si můžeme tvary vhodné velikosti předkreslit.
- Tvary sušíme v mírné troubě při 90–100 °C. Hotové poznáme tak, že jdou lehce sloupnout z papíru.
- K plneni připravíme pařížský krém. Máme 2 možnosti. Můžeme šlehat zbylé žloutky v páře s cukrem a po prohřátí a zchladnutí vyšlehat s máslem a kakaem do lehkého krému podle receptu.
- Nebo připravíme klasický pařížský krém podle článku výše.
- Krém naneseme sáčkem s řezanou zdobičkou na upečené korpusy, necháme důkladně vychladit a pak polijeme nebo namočíme do čokoládové křupavé polevy.
- Většina tvarů potrebuje asi 2-3 dny na rozlezeni a zmeknuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další užitečné tipy na pařížské rohlíčky
Tip 2: Kdysi jsem zkoušela pařížské rohlíčky podle kamarádky tak, že jsem připravila těsto ze 2 větších vajec, 250 g moučkového cukru, 70 g mletých ořechů a 220 g hladké mouky. Rohlíčky se tvoří rukama jako o něco větší vanilkové rohlíčky a zploští prstem. Těsto lze také rozválet a rohlíčky vykrajovat. Po upečení jsou tvrdé, ale po naplnění asi za 2–3 dny krásně změknou.
Klasický postup na pařížské rohlíčky názorně ukazuje následující videorecept:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na domácí pařížskou šlehačku: Díky jedné ingredienci skvěle drží tvar a chutná božsky
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře