Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechové těsto s lahodným pařížským krémem a čokoládovou polevou známe z cukráren jako zákusek. Někdy mívá tvar věnečku nebo tyčky, ale podstata je totožná. V menším provedení rohlíčky pečeme jako cukroví.

Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto, šlehač nebo metličku a kastrol s vodou na vaření v páře. Také cukrářský sáček s hladkou a hvězdičkovou zdobičkou.

Jak na pařížské rohlíčky

Těsto na klasické pařížské tyčky připravíme ze 180 g mletých ořechů, 5 bílků, 350 g moučkového cukru a lžíce polohrubé mouky.

  • Podle receptu šleháme bílky s cukrem nad párou.
  • Přisypeme ořechy a mouku, můžeme přidat na špičku nože prášku do pečiva, ale není to nutné.
  • Těsto stříkáme sáčkem s hladkou zdobičkou na plech vyložený papírem na pečení. Na spodní stranu papíru si můžeme tvary vhodné velikosti předkreslit.
  • Tvary sušíme v mírné troubě při 90–100 °C. Hotové poznáme tak, že jdou lehce sloupnout z papíru.
  • K plneni připravíme pařížský krém. Máme 2 možnosti. Můžeme šlehat zbylé žloutky v páře s cukrem a po prohřátí a zchladnutí vyšlehat s máslem a kakaem do lehkého krému podle receptu.
  • Nebo připravíme klasický pařížský krém podle článku výše.
  • Krém naneseme sáčkem s řezanou zdobičkou na upečené korpusy, necháme důkladně vychladit a pak polijeme nebo namočíme do čokoládové křupavé polevy.
  • Většina tvarů potrebuje asi 2-3 dny na rozlezeni a zmeknuti.

Další užitečné tipy na pařížské rohlíčky

Tip 1: Leká vás vaření bílků v páře? Můžete zkusit mnohem jednodušší těsto, ve kterém jen ušleháte celá vejce s cukrem a vmícháte ořechy. Stříkáte sáčkem. Pečete v mírné troubě. Dál už je postup totožný.

Tip 2: Kdysi jsem zkoušela pařížské rohlíčky podle kamarádky tak, že jsem připravila těsto ze 2 větších vajec, 250 g moučkového cukru, 70 g mletých ořechů a 220 g hladké mouky. Rohlíčky se tvoří rukama jako o něco větší vanilkové rohlíčky a zploští prstem. Těsto lze také rozválet a rohlíčky vykrajovat. Po upečení jsou tvrdé, ale po naplnění asi za 2–3 dny krásně změknou.

Klasický postup na pařížské rohlíčky názorně ukazuje následující videorecept:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky