Plněné ořechy jsou oblíbené krémové cukroví. Začátečníkům poradíme, jak zvládnout těsto i krém na jedničku
Plněné ořechy mohou být upečené ze světlého nebo kakaového těsta, a naplněné různými krémy. Nejčastěji je plníme krémem karamelovým, čokoládovým nebo vanilkovým. Špičky ořechů obvykle namáčíme v čokoládě.
Plněné ořechy jsou lahodným druhem cukroví, který po rozležení určitě nezůstane opomíjený mezi ostatními cukrovinkami na stole. Potřebujeme na ně typické formičky ořechů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit formičky
Pokud máme plechové formičky, stačí je pouze omýt v teplé vodě a vymazat tukem. Silikonové, pokud jsou nové, po umytí také vymažeme tukem před prvním pečením. Pak už je není potřeba vymazávat.
Jak připravit těsto
Na umíchání těsta si dáme záležet, nejvíce času nám zabere vylupování vlašských ořechů, ale i tuto činnost můžeme urychlit.
- Těsto na plněné ořechy bývá ořechové a může být světlé nebo s kakaem.
- Mouku a cukr, případně práškové kakao, prosejeme do mísy. Přidáme nakrájený změklý tuk, mleté nebo strouhané ořechy, vejce nebo žloutky, případně koření, a zpracujeme těsto, které necháme několik dní v chladnu odležet.
- Pak ho po kouscích vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed zůstal důlek.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Správně upečené ořechy jdou lehce vyklopit. Necháme je vychladnout a odležet do doby, než je budeme plnit.
Krémy, polevy, náplně
Dorty, zákusky, ani leckteré vánoční cukroví by se neobešly bez lahodného krém, polevy či náplně. Nejhojněji používané jsou tvarohové krémy, máslové, pudingové, čokoládové, karamelové nebo smetanové.… Podívejte se na všechny krémy, polevy, náplně.
Jak připravit krém do ořechů
Máme více možností, jaký použít krém.
- Připravujeme podle chuti nejčastěji vanilkový, karamelový, nebo s čokoládou.
- Aby se krém nesrazil, musí mít všechny suroviny pokojovou teplotu.
- Čokoládový krém známe jako pařížský.
- Vanilkový krém vaříme z moučné kaše nebo z vajec s cukrem ve vodní lázni, a po zchladnutí vyšleháme se změklým máslem a vanilkou.
- Karamelový krém je zkaramelizované Salko (slazené kondenzované mléko), vyšlehané se změklým máslem.
- Krémem plníme ořechy asi týden před Vánocemi a poté je uchováme v chladu. Můžeme je dozdobit částečným namočením do čokoládové polevy.
Ořechy s karamelovým krémem
Následující video představuje ořechy plněné karamelovým krémem. Hotové ořechy pocukrujeme nebo ještě namočíme jejich špičky do čokolády. Hravé povahy je mohou dotvořit marcipánem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Závěrečné zdobení zákusků nebo cukroví čokoládovou polevou dotvoří celé dílo. Jednoduché rady pro každého
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Komentáře