Pravý marcipán si vychutnají velcí mlsouni. Kromě mandlí tvoříme i z jiných ořechů
Pravý marcipán je z mandlí, případně pistácií nebo jiných jádrovin. Vzniká třením mletých plodů s cukrem a tekutou složkou. Tekutinou bývá vaječný bílek, někdy med.
Pravý marcipán je hodně sladký a výrazně chutná po mandlích. Dříve se do marcipánu třela jedna hořká mandle, která má výraznější chuť. Více než jedna se nedoporučuje, protože hořké mandle jsou ve větším množství jedovaté.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na pravý marcipán
Pro přípravu potřebujeme oloupané mandle. S tím nám může poradit video z článku.
- 100 g mandlí oloupeme.
- Oloupané a osušené mandle jemně umeleme nebo nastrouháme a rozmixujeme, aby byly opravdu jemné.
- Přidáme 100 g přesátého moučkového cukru.
- Po lžičkách přidáváme vaječný bílek nebo med.
- Pro zvýraznění chuti můžeme kápnout trochu mandlové tresti.
- Třeme, později hněteme, abychom vyrobili konzistenci vláčného těsta.
- Lepivý marcipán zahustíme cukrem, drobivý naředíme troškou medu.
- Rozvalujeme na cukrem nebo škrobem poprášeném válu.
- Barvíme jedlými barvami. Z nesolených pistácií získáme zelenkavý marcipán, přidáním kakaa místo části cukru hnědý.
- Kromě mandlí můžeme připravit marcipán i z jiných oloupaných ořechů: pistácií, kešu, makadamových, lískových apod.
Z marcipánu můžeme tvořit zvířátka, květiny apod. Lepší využití je k potahování dortů nebo cukroví, pravý marcipán se totiž jako jediný z modelovacích hmot na mléčných krémech neroztéká.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře