Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravý marcipán si vychutnají velcí mlsouni. Kromě mandlí tvoříme i z jiných ořechů
Zdroj: Pixabay-stevepb

Pravý marcipán je z mandlí, případně pistácií nebo jiných jádrovin. Vzniká třením mletých plodů s cukrem a tekutou složkou. Tekutinou bývá vaječný bílek, někdy med.

Pravý marcipán je hodně sladký a výrazně chutná po mandlích. Dříve se do marcipánu třela jedna hořká mandle, která má výraznější chuť. Více než jedna se nedoporučuje, protože hořké mandle jsou ve větším množství jedovaté.

Jak na pravý marcipán

Pro přípravu potřebujeme oloupané mandle. S tím nám může poradit video z článku.

  • 100 g mandlí oloupeme.
  • Oloupané a osušené mandle jemně umeleme nebo nastrouháme a rozmixujeme, aby byly opravdu jemné.
  • Přidáme 100 g přesátého moučkového cukru.
  • Po lžičkách přidáváme vaječný bílek nebo med.
  • Pro zvýraznění chuti můžeme kápnout trochu mandlové tresti.
  • Třeme, později hněteme, abychom vyrobili konzistenci vláčného těsta.
  • Lepivý marcipán zahustíme cukrem, drobivý naředíme troškou medu.
  • Rozvalujeme na cukrem nebo škrobem poprášeném válu.
  • Barvíme jedlými barvami. Z nesolených pistácií získáme zelenkavý marcipán, přidáním kakaa místo části cukru hnědý.
  • Kromě mandlí můžeme připravit marcipán i z jiných oloupaných ořechů: pistácií, kešu, makadamových, lískových apod.

Z marcipánu můžeme tvořit zvířátka, květiny apod. Lepší využití je k potahování dortů nebo cukroví, pravý marcipán se totiž jako jediný z modelovacích hmot na mléčných krémech neroztéká.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky