Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Restování masa je klíčovou technikou, díky které můžete dosáhnout křupavé kůrky a šťavnatého, měkkého vnitřku. Objevte s námi krok za krokem tajemství restovaného masa, které je základním stavebním kamenem k chutnému jídlu.

Restování masa je jednou z nejoblíbenějších metod přípravy, která dokáže masu dodat jedinečnou chuť a texturu. Správným postupem získáte krásně propečenou kůru na povrchu a šťavnatý střed plný chuti. Pokud se chcete naučit, jak restovat maso jako profesionálové, v tomto článku zjistíte vše potřebné.

Jak restovat maso

Restování masa je základní kuchařská technika, kterou by měl ovládat každý kuchař - i začátečník. Není to nic složitého, avšak význam restování je veliký.

  1. Než se pustíte do samotného restování, připravte si plátek masa, který by měl mít pokojovou teplotu. Dáte-li na pánev studené maso z lednice, hrozí, že se propeče nerovnoměrně a i výsledná chuť se může lišit.
  2. K restování se doporučuje používat kvalitní tuk, nejlépe tedy přepuštěné máslo, sádlo nebo řepkový olej.
  3. Před restováním je potřeba nejprve důkladně nahřát pánev, na které následně necháte rozpálit olej.
  4. Maso vkládejte do oleje s dostatečnými rozestupy, aby se z restování nestalo dušení.
  5. Jakmile se povrch masa zatáhne a utvoří se hnědá kůrka, je čas plátek otočit a orestovat ho i z druhé strany.
  6. Před zakrojením nechte maso několik minut odpočinout, aby se uvolněné šťávy vstřebaly zpět do masa a nevytekly ven.

Restovat se kromě masa může také zelenina nebo houby. Ať už restujete maso nebo zeleninu, výsledkem má vždy být pokrm s křupavou kůrkou a šťavnatým středem. Pokud jste restování doposud opomíjeli, vyzkoušejte příště surovinu nejprve orestovat a sami uvidíte ten rozdíl.

Další tipy a triky