Jak připravit nejchutnější rybí řízky? Obalit a usmažit kapra není složité, má to ale několik úskalí
Kapr by neměl na sváteční vánoční tabuli chybět. Jak ho obalit a usmažit, aby se nerozpadl, měl křupavý obal a byl dobře prosmažený? Nabízíme rady a tipy nejen pro začátečníky.
Porce kapra by měly být stejně vysoké, aby se prosmažily rovnoměrně. Nejlepší jsou podkovy nebo vysokým řízkům odstřihněte páteř. Rozložte na podnos a dobře osolte z obou stran. Nebojte se osolit o něco víc, než běžně solíte, ryba potřebuje soli dost. Rybí porce nechte asi půl hodiny odležet a pak je pečlivě osušte papírovými utěrkami. Pokud chcete řízky nechat odležet déle (ale ne déle než do druhého dne), vždy je dejte do chladna. Nedávejte citron, protože citron jemné rybí maso naruší a pak by ryba byla suchá. K rybám se servíruje citron až po tepelné úpravě.
Kapr
Kapr je v Česku tradiční, bohužel většina si tuto rybu dopřává pouze jednou ročně, na Vánoce. Velmi záleží na způsobu jeho chovu, například třeboňský kapr má velmi delikátní chuť, které je docíleno… Podívejte se na všechny kapr.
Jak ryby obalit
Hladkou mouku na obalování prosejte, můžete do ní přidat lžičku mleté sladké papriky. Vejce rozšlehejte s trochou mléka, piva, bílého vína nebo jen vody. Důkladně rozšlehejte hlavně bílek.
Tip: Do vajec můžete přidat jeden rozmačkaný stroužek česneku. To je tip pro ty, kdo moc neholdují rybímu pachu, česnek část pachu odebere.
Strouhanka je lepší domácí, čerstvě nastrouhaná a přesátá. Úplně ideální je panko strouhanka, kterou si můžete udělat sami. Místo strouhanky můžete rybu obalit v drcených kukuřičných lupíncích (corn flakes).
Obal na rybu nemačkejte, jen otočte v mouce, oklepejte její přebytek, pak protáhněte vejci, nechte okapat, a nakonec do strouhanky. Dbejte, aby obal byl všude. Pokud chcete mít trojobal křupavější, aby neopadával, protáhněte rybí porce ještě jednou vajíčkem a obalte ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepejte, aby vám neznečistila tuk. Někdo radí do strouhanky přidat nastrouhaný sýr, ale to by vám opravdový labužník nedoporučil, protože sýr k rybě nepatří. Sýr bere rybě její „show“, jak říkají Italové a ti kombinacím chutí rozumí.
Jak smažit
Pánev rozpalte a tuku dejte dost, rybí porce by měly „plavat“ (tuk sahá alespoň do poloviny porcí). Jako tuk se hodí přepuštěné máslo, sádlo nebo stolní olej.
Tip: Správně rozpálený tuk poznáte tak, že do něj ponoříte suchou vařečku, která se začne „smažit“ nebo vhodíte zrnko strouhanky, na které se rozpálený tuk vrhne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Po vložení porcí snižte plamen a smažte na střední teplotu, aby se ryby nesmažily moc zprudka a nebyly uvnitř syrové. Smažte z jedné strany, dokud obal nezčervená, pak teprve otočte a smažte z druhé strany. Neustálé otáčení porcí bude mít za následek rozlámání rybích řízků. Při smažení z druhé strany můžete teplotu ještě snížit, aby se ryby dobře propekly. Před vložením nových porcí ale opět teplotu tuku zvyšte.
Smažení v troubě
Tip: Pokud připravujete ryb několik pro hodně lidí, můžete osmažit porce na pánvi rychle dorůžova po obou stranách, pak vložit v pekáčku nebo na plechu už bez tuku do trouby vyhřáté na 150 °C a dopéct 20-30 minut.. Můžete smažit v troubě rybí řízky rovnou: narovnejte je na plech vyložený papírem na pečení, postříkejte olejovým sprayem z obou stran a pečte při 180 °C dočervena, v průběhu pečení můžete jednou otočit.
Mohlo by vás zajímat
Usmaženou rybu dejte okapat na mřížku nebo papírovou utěrku. Podávejte s dílkem citronu.
Komentáře