Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety aglio olio původem z Neapole jsou jednoduchým jídlem, které vás překvapí svou chutí. Jsou skvělé k běžnému jídlu i se sklenkou vína pro sváteční příležitost. Na přípravu potřebujete pouze tři běžné suroviny.

Špagety aglio olio jsou tradičním italským receptem, který v sobě snoubí jednoduchost a vyvážené chutě. Výraznou surovinou v tomto pokrmu je česnek, který dodává vůni a pikantnost. Nesmí chybět ani kvalitní olivový olej, který se postará o jemnou chuť a spojení všech ingrediencí. Milovníci ostřejších pokrmů si určitě přidají také nakrájenou chilli papričku

Jak na špagety aglio olio

Příprava je opravdu snadná, jen si pohlídáme, abychom špagety uvařili al dente - na skus. Rozvařené těstoviny by celé jídlo zkazily. Špagety aglio olio by neměly být suché, proto podle potřeby můžeme přidat trochu vody z jejich vaření, která navíc obsahuje škrob a pomůže omáčku spojit. A jak na to?

  1. Na 4 porce špaget aglio olio potřebujete: 500 g špaget, paličku česneku, čerstvou nať petrželky a olivový olej. 
  2. Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu. 
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. 
  4. Na pánev nalijte olivový olej, přidejte česnek a krátce restujte, aby se česnek rozvoněl (nesmí zhnědnout).
  5. Přisypejte nakrájenou petrželku a nakonec uvařené špagety. Vše dobře promíchejte, aby se špagety obalily olejem (podle potřeby můžete přidat ještě trochu oleje nebo vody z těstovin).
  6. Můžete podávat posypané čerstvou petrželkou nebo nastrouhaným parmezánem

Tip1: Pro pikantnost přidejte nakrájenou chilli papričku, kterou necháte na pánvi rozvonět společně s česnekem. 

Tip2: Petrželka se postará o svěží bylinkovou chuť špaget. Místo ní však můžete přidat nakrájenou bazalku či oregano. 

Pikantní variantu špaget aglio olio e peperoncino s chilli papričkou si můžete připravit podle našeho podrobného videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky