Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štafetky: Pokud vám zůstaly bílky po větším pečení, upečte právě tuto dobrotu
Zdroj: Toprecepty.cz

Nevíte, co se zbylými bílky? Pokud nepečete pusinky nebo kokosky, můžete s námi zkusit upéct štafetky. Mohou být ve tvaru řezů nebo malinkých roládek. Jde o vláčné těsto z bílků a ořechů naplněné jemným kávovým krémem a z části máčené v čokoládě.

Štafetky nejsou složité a zvládne je s námi i ten, kdo je chce zkusit poprvé. Je to druh bezé těsta, které kromě bílků obsahuje mouku a nesuší se, ale peče jako klasické těsto na řezy. Spotřebujeme na ně bílky zbylé po každém větším pečení.

Jak upéct štafetky

Některé recepty udávají počet bílků, ale protože vejce bývají různě velká, je lépe použít recept, ve kterém se bílky zváží. Moučník lze upéct i z rozmražených bílků.

  • Připravíme si 380 g bílků v pokojové teplotě, 120 g mletých ořechů (kokosu), 200–250 g krupicového cukru a 120 g hladké mouky.
  •  2-3 nízké plechy na pečení klasické velikosti vyložíme pečicím papírem. Troubu vyhřejeme na 180 °C.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh, v polovině šlehání zašleháme cukr.
  • Do sněhu lehce vmícháme přesátou mouku a ořechy (kokos).
  • Těsto rozdělíme na díly podle počtu plechů a rozetřeme na připravené plechy.
  • Pečeme dozlatova. Propečenost zjistíme špejlí nebo párátkem.

Jak připravit kávový krém

Máme více možností, využití závisí na vašich zkušenostech.

Jak tvarovat štafetky

Opět máme na výběr z několika možností podle šikovnosti nebo zkušeností.

  • Naplněné pláty těsta můžeme po délce rozříznout v polovině  a každou část stočit do tenkých roládek, nakrájet na špalíky a konce namočit v čokoládě. Těsto je vláčné, takže to jde dobře, pokud jsme pláty nepřepekli. Pokud nám nejde zatočení, připravíme řezy.
  • Pláty těsta rozřízneme na polovinu, potřeme krémem mezi vrstvami a složíme na sebe, vrchní část zůstane nepotřená. Nakrájíme na malé čtverečky nebo obdélníčky a do poloviny namočíme v čokoládě.
  • Také můžeme využít nápadu naší šikovné uživatelky a vytvořit klasickou roládu tak, že korpus upečeme silnější na jednom plechu.  Po naplnění a ztuhnutí  roládu ozdobíme čokoládou a nakrájíme na plátky.

Věříme, že se štafetky stanou vaším oblíbeným moučníkem. Začátečníkům pomůže naše video s krémem zastudena.

 

Další tipy a triky