Štafetky: Pokud vám zůstaly bílky po větším pečení, upečte právě tuto dobrotu
Nevíte, co se zbylými bílky? Pokud nepečete pusinky nebo kokosky, můžete s námi zkusit upéct štafetky. Mohou být ve tvaru řezů nebo malinkých roládek. Jde o vláčné těsto z bílků a ořechů naplněné jemným kávovým krémem a z části máčené v čokoládě.
Štafetky nejsou složité a zvládne je s námi i ten, kdo je chce zkusit poprvé. Je to druh bezé těsta, které kromě bílků obsahuje mouku a nesuší se, ale peče jako klasické těsto na řezy. Spotřebujeme na ně bílky zbylé po každém větším pečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct štafetky
Některé recepty udávají počet bílků, ale protože vejce bývají různě velká, je lépe použít recept, ve kterém se bílky zváží. Moučník lze upéct i z rozmražených bílků.
- Připravíme si 380 g bílků v pokojové teplotě, 120 g mletých ořechů (kokosu), 200–250 g krupicového cukru a 120 g hladké mouky.
- 2-3 nízké plechy na pečení klasické velikosti vyložíme pečicím papírem. Troubu vyhřejeme na 180 °C.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh, v polovině šlehání zašleháme cukr.
- Do sněhu lehce vmícháme přesátou mouku a ořechy (kokos).
- Těsto rozdělíme na díly podle počtu plechů a rozetřeme na připravené plechy.
- Pečeme dozlatova. Propečenost zjistíme špejlí nebo párátkem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kávový krém
Máme více možností, využití závisí na vašich zkušenostech.
- Uvaříme pudink, jen místo mléka použijeme kávu bez lógru. Zchladlý vyšleháme s máslem v pokojové teplotě.
- Také můžeme uvařit moučnou kaši a opět místo mléka použijeme uvařenou kávu. Zchladlou kaši vyšleháme s máslem v pokojové teplotě.
- Třetí možnost je ochutit velmi silnou kávou (asi 1 dl) vaječný nebo jiný oblíbený krém. Kávu přidáváme po lžičkách.
- Krém zastudena můžeme připravit podle návodu naší šikovné uživatelky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarovat štafetky
Opět máme na výběr z několika možností podle šikovnosti nebo zkušeností.
- Naplněné pláty těsta můžeme po délce rozříznout v polovině a každou část stočit do tenkých roládek, nakrájet na špalíky a konce namočit v čokoládě. Těsto je vláčné, takže to jde dobře, pokud jsme pláty nepřepekli. Pokud nám nejde zatočení, připravíme řezy.
- Pláty těsta rozřízneme na polovinu, potřeme krémem mezi vrstvami a složíme na sebe, vrchní část zůstane nepotřená. Nakrájíme na malé čtverečky nebo obdélníčky a do poloviny namočíme v čokoládě.
- Také můžeme využít nápadu naší šikovné uživatelky a vytvořit klasickou roládu tak, že korpus upečeme silnější na jednom plechu. Po naplnění a ztuhnutí roládu ozdobíme čokoládou a nakrájíme na plátky.
Věříme, že se štafetky stanou vaším oblíbeným moučníkem. Začátečníkům pomůže naše video s krémem zastudena.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších krémů na dorty, rolády, řezy, cukroví a jiné zákusky: Který z nich si vyberete? Poradíme s přípravou
Trvanlivý krém z moučné kaše využijete při plnění dortů, rolád, řezů nebo cukroví. Poradíme, jak na něj a jakou mu dát příchuť
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Komentáře