Suchá jíška se hodí k zahuštění a neobsahuje tuk. Pro snížení spotřeby tuků to může být dobrá volba. Poradíme, jak na to
Potřebujeme polévku nebo omáčku zahustit jíškou, a přitom se vyhnout vyšší spotřebě tuků? V tom případě je suchá jíška správná volba. Poradíme, jak ji připravit.
Při snižování tuků ve stravě můžeme umíchat a použít takzvanou suchou jíšku. Zahustí a ochutí polévku nebo omáčku a zároveň ji udrží nízkotučnou. Suchou jíšku si snadno připravíme i do zásoby a využijeme, až se bude hodit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jíšku připravit a použít
Na rozehřátou pánev nasypeme hladkou mouku (nemusí být jen pšeničná), při střední teplotě a za stálého míchání ji pražíme do barvy, kterou potřebujeme. Mouku ale nesmíme spálit, zhořkla by.
Pak horkou jíšku klasicky rozmícháme se studenou tekutinou (mléko, voda, vývar) a dobře provaříme po dobu asi 20 minut.
Tuto suchou jíšku můžeme uchovat v chladnu asi půl roku a v případě potřeby ji stačí rozmíchat ve studené tekutině, přidat do pokrmu a provařit.
Náš další článek poradí, jak připravit klasickou jíšku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Svatební koláčky ve tvaru šátečků s námi hravě zvládnete hned napoprvé
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře
27. 7. 2024 15:35
14. 7. 2024 16:51