Svatební koláčky ve tvaru šátečků s námi hravě zvládnete hned napoprvé
Hranaté koláčky s náplní, která všemi rohy trochu vykukuje, jsou velmi půvabným pečivem. Říká se jim šátečky, někdy také svatební, očkaté nebo vázané koláčky. Naučíme vás je připravit.
Na šátečky využijeme těsto, které se rozvaluje. Může být křehké, listové, kynuté nebo plundrové. Záleží na nás, které máme v oblibě a na které si troufneme. Náplně většinou volíme stejné nebo podobné jako do buchet či koláčů. Nejjednodušší je použít marmeládu nebo povidla, ale tyto náplně často při pečení vytékají a připalují se na plechu. Na zahuštění takové náplně doporučujeme mleté piškoty nebo strouhaný perník.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarovat šátečky
Vytvarovat šátečky je snadné.
- Z rozváleného plátu těsta nakrájíme stejné čtverce o hraně čtyři (svatební koláčky) až osm cm. Na to jsou v prodeji šikovná otočná rádla, která z těsta nakrájí rovnou pravidelné čtverečky.
- Doprostřed vložíme náplň. Měla by být hustá a nemělo by jí být příliš.
- Vždy protilehlé rohy povytáhneme, spojíme a přitiskneme k sobě. Aby lépe držely, můžeme je křížením vzájemně otočit kolem druhého (vázané koláčky).
- Kynuté a plundrové koláčky necháme nakynout.
- Potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme drobenkou.
- Upečeme podle druhu těsta v předehřáté troubě.
- Upečené horké koláčky ihned potřeme nebo pokapeme rozpuštěným máslem. Velmi chutné je, pokud do másla přidáme rum, pak jsou koláčky lahodně voňavé.
Začátečníkům pomůže náš videorecept na povidlové šátečky.
Komentáře