Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Zdroj: Toprecepty.cz

Jak vyplývá už z názvu, jde o velmi pružné těsto, které můžeme natahovat do délky i šířky.

Z taženého těsta tvoříme záviny sladké i slané, protože má neutrální chuť. Jeho příprava je zcela opačná, než u křehkého těsta. Křehké těsto pracuje se studeným tukem, studenou tekutinou, hněte se jen nezbytně nutnou dobu a uchovává v chladnu.

Jak připravit dokonalé tažené těsto

Tažené těsto není složité, ale má své zákonitosti, které musíme dodržet, aby se podařilo. Všechny ingredience (kromě vody) musí mít pokojovou teplotu.

  1. Na jednu nohavici závinu potřebujeme: 150 g hladké mouky s vyšším obsahem lepku (pizza mouka nebo alespoň „dvounulka“), 1 žloutek, 20 g chuťově neutrálního oleje (asi 2 lžíce) nebo rozehřátého másla, špetku soli, 60–70 ml teplé (ne horké) vody (část vody můžeme nahradit lžící octa, který pomůže aktivaci lepku v mouce), olej na potření mísy a těsta
  2. Mouku prosijeme do mísy, aby se provzdušnila. Do středu uděláme důlek.
  3. Žloutek rozmícháme s olejem, polovinou vody a solí a vlijeme do důlku.
  4. Smícháme s okolní moukou, vyklopíme vše na vál a pomoučenýma rukama hněteme, postupně doléváme vodu.
  5. Těsto hněteme alespoň 10 minut, aby bylo hladké a nelepilo se.
  6. Práci nám usnadní elektrický hnětač.
  7. Z těsta vytvoříme hladkou kouli, potřeme olejem a olejem potřeme i mísu, do níž pak kouli z těsta vložíme.
  8. Zakryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě půl hodiny zrát.

Tip: Tažené těsto lze připravit i ze špaldové mouky, jen bude potřebovat více vody (100–120 ml) a delší dobu zrání.

Jak těsto rozválet a natáhnout

  1. Na vál rozprostřeme velkou utěrku (při větším množství těsta např. bavlněný ubrus) a lehce pomoučníme.
  2. Těsto vytáhneme nejdříve v rukách.
  3. Pak válečkem vyválíme do tvaru obdélníka.
  4. Těsto vezmeme za okraje a opatrně vytahujeme do délky i šířky.
  5. Pod těsto vsuneme hřbety rukou a postupně vytahujeme tak, aby plát byl pravidelně vytažený a co nejtenčí. Měli bychom přes něj vidět vzor na utěrce.
  6. Silnější okraje odkrojíme. Můžeme je usmažit v oleji a pak pocukrovat nebo osolit.
  7. Před plněním závinu těsto kropíme tukem. Zavineme pomocí utěrky, na které je rozprostřené, protože by se jinak potrhalo.

Velmi pěkně a názorně je vidět příprava taženého závinu v tomto videoreceptu:

Věříme, že s našimi radami se i pro vás stane tažené těsto vaším majstrštykem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli