Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na to, aby se džem nekazil. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a použít kvalitní ovoce
Zdroj: Pixabay

Chutný džem se v naší kuchyni uplatní různými způsoby. Máme ho rádi jako lahodnou pomazánku - ať už na pečivo, lívance nebo palačinky, plníme jím koláče, lžičku této dobroty si s chutí přidáme také do ranního jogurtu.

Džem vaříme pouze z kvalitního, dobře vyzrálého a zdravého ovoce - nevadí, pokud je menší, ale nesmí být nahnilé nebo napadené plísní. Ovoce vždy dobře umyjeme a připravíme podle toho, o jaký druh ovoce se jedná. Při vaření džemu přidáváme buď jen cukr nebo ještě želírovací přípravek. Výhodou některých přípravků jsou konzervační vlastnosti. 

Jak vaříme džem

Džem, který připravujeme pouze s cukrem, musíme vařit dostatečně dlouho, aby dobře zhoustl a nekazil se. Džem s želírovacím přípravkem se vaří kratší dobu - želírovací přípravek se postará o rychlé zhoustnutí a konzervační prostředek džem chrání před kažením. Hotový džem poznáme podle konzistence - pár kapek džemu dáme lžičkou na vychlazený talířek a chvilku počkáme - dobře uvařený džem se neroztéká, Nebo když vařečkou vytvoříme při vaření džemu na pánvi cestičku a ta chvíli zůstane - i to je znamení, že džem je připravený k plnění do sklenic.                                                                                                                                                                                                                                       

Jak připravit skleničky na džem

Džem plníme vždy do dobře vymytých a vypařených skleniček. Můžeme je připravit více způsoby:
  • Vypláchnuté skleničky, narovnané na plechu, necháme krátce vypařit v rozehřáté troubě - nejlépe dnem vzhůru, aby z nich vytekla voda.
  • Skleničky je možné také vyplachovat horkou vodou, např. z rychlovarné konvice, před plněním je necháme vysušit.
  • Pohodlnou možností je umytí skleniček v myčce nádobí, v tom případě další "vypařování" není nutné.

Jak připravit víčka 

Používáme pouze nepoškozená víčka - nemusíme sice pokaždé kupovat nová, ale pokud se nám ty naše už nezdají, raději dokoupíme. 
  • Dříve se používaly převážně víčka Omnia, která se uzavírala pomocí zavařovacích hlav - tento způsob zavírání je pracnější, ne vždy víčka dobře chytají.
  • Dnes mnohé hospodyňky dávají přednost šroubovacím víčkům, zavírání s nimi je velmi snadné a rychlé.

Víčka dobře vymyjeme, případně je na chvíli ponoříme do horké vody. Kdo chce, vypláchne víčka malým množstvím alkoholu nebo vytře ubrouskem, namočeným v alkoholu.

Džem do skleniček plníme ihned po uvaření, dokud je horký. K plnění použijeme nálevku, která ochrání okraje sklenic před kapkami džemu. Nálevky se prodávají v domácích potřebách v různých velikostech. Plné skleničky uzavřeme dobře vymytým víčkem, stejně tak můžeme otřít okraje vrchní části skleniček ubrouskem, který jsme navlhčili v alkoholu. Záleží pak na nás, jestli naplněné skleničky otočíme dnem vzhůru nebo ještě pro jistotu krátce zavaříme. Po zavaření je necháme "dojít" do zchladnutí přikryté ručníkem, tzn. několik hodin. Pak skleničky už jen popíšeme a uložíme.

 

 

 

Komentáře

Alzbetina Prk.: Prosím, jak vyváříte sklenice? Děkuji.

Skleničky na džem, marmeládu nebo i lahve na sirup vždy krátce vyvařím, včetně víček a nikdy se mi nic nezkazilo. Kvůli konzervaci, zachování barvy a zvýraznění chuti přidávám taky špetku kyseliny citronové

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky