Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každý, kdo peče, jistě chce, aby byl výsledkem jemný, nadýchaný a vláčný moučník, který se rozplývá na jazyku. Třené těsto je skvělým způsobem, jak si připravit chutnou bábovku, velikonočního beránka nebo třeba bublaninu.

Třené těsto se využívá k přípravě několika druhů moučníků a není divu. Díky němu je totiž výsledek perfektně nadýchaný, jemný a kyprý, ale zároveň pevnější a hutnější než třeba piškotové těsto. Nejčastěji se používá k přípravě třených bábovek, bublanin, dortových korpusů a podobných moučníků. 

Základem je správná teplota surovin, postup i čas 

Aby se vám třené těsto podařilo, je potřeba dodržovat nejen množství surovin, ale i postup a také to, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Jak tedy na to?  

  1. Připravte si vejce (důležité je, aby měla pokojovou teplotu) a oddělte žloutky od bílků. Bílky pak vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu
  2. Žloutky smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, změklým máslem a začněte šlehat. 
  3. Za stálého šlehání po částech přidávejte mléko a asi 2/3 celkového množství mouky smíchané se špetkou soli. 
  4. Zbylou 1/3 mouky smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte do těsta. Poté zlehka vmíchejte sníh z bílků
  5. Nakonec můžete část těsta oddělit a obarvit kakaem s trochou rumu. 

Jak správně péct třené těsto 

Ať už zvolíte bábovku, bublaninu či třeba třeného beránka, důležité je správné pečení. Moučníky pečeme při 180 °C (vyšší moučníky jako bábovky dopékáme při 160 °C) a v průběhu pečení kontrolujeme špejlí, která musí být suchá. Hotový moučník poznáme tak, že se okraje oddělují od formy, je krásně růžový a voní. Před krájením či zdobením jej nechte zcela vychladnout. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli