Jak na vánočku, aby se nerozjela? Poradíme vám 4 vychytávky pro její dokonalý tvar
Klasickým pečivem pro sváteční snídaně o vánočních svátcích je kynutá vánočka. Podáváme ji suchou či namazanou máslem a marmeládou spolu s kávou, čajem nebo kakaem. Spolu s cukrovím je také součástí odpoledního pohoštění.
Kynutá vánočka je příjemným zakončením předvánočního pečení. O to větší nás čeká zklamání, když se vánočka, jinak krásná, na plechu rozjede nebo sjede do strany. Poradíme vám, jak tomu zabránit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vánočku, aby se při pečení nerozjela
Už naše babičky tyto způsoby používaly:
- Do vánočky před vložením do trouby zapíchneme 3–4 špejle.
- Vánočku můžeme zafixovat našikmo zapíchnutými špejlemi z boku.
- Vánočka, upletená z několika pramenů najednou, také nesjede.
- Dobře vykynutá vánočka udrží svůj tvar, protože nedojde k prudkému nabytí těsta v troubě.
Jak na přípravu poctivé domácí vánočky, se můžete podívat v našem videu. Nezapomeňte vánočku potřít rozšlehaným vajíčkem, aby byla krásně lesklá a pevná:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Co dělat, aby se vánočka nerozjela? Záleží na surovinách a správném vykynutí, ale také na několika osvědčených vychytávkách
Deset odpovědí na otázky ohledně pečení vánoček: Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby se vám vánočka povedla
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře