Jak na virózy a nachlazení: Vyzkoušejte recepty na zahřátí i doplnění energie
Zima spolu s častým střídáním teplot mívá na svědomí mnohá nachlazení a virózy. Předcházíme jim dostatkem vitamínů a tekutin, nejlépe teplých. Není snad větší potěšení v chladných či sychravých dnech, než si po příchodu domů do tepla a sucha sednout s hrnkem horkého nápoje nebo ke kouřícímu talíři s dobrou polévkou.
V chladných ročních obdobích častěji používáme při vaření zázvor, česnek a cibuli, protože působí antibakteriálně. Náš web nabízí mnoho receptů na zahřátí a doplnění energie.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Teplé nápoje
Uvařit teplý nápoj na zahřátí trvá jen chvilku, ale působí mnohem déle a zahřívá dvojím způsobem. Jednak zevně, kdy si o teplý hrnek ohřejeme ruce a pak také vnitřně. Bylinné čaje navíc dodají i léčivou složku. Na rýmu a kašel výborně působí a chutná čaj z rýmovníku, heřmánku, lipového květu, bezinek, lesních bylin (jahodník, ostružiník, maliník) apod. Mnoho z nich lze koupit, ale konečně můžeme zužitkovat ty, co jsme během léta sebrali a nasušili nebo si pěstujeme.
Polévky na zahřátí
I polévkou lze bojovat s nachlazením. Přidáme do ní podle chuti česnek, pálivou papriku (pokud ji sneseme) a tím podpoříme imunitu a pomůžeme zahřátí těla. Nejblahodárnější jsou v tomto ohledu drůbeží vývary. Také různé zavářky do polévek pomohou zvýšit jejich vydatnost.
Zahřívací obědy
Podzimní a zimní obědy už vaříme vydatnější a takové, které nejen dodají energii, ale i zahřejí. Sezona nabízí k masu čerstvé zelí, kapustu, dýně a kořenovou zeleninu, ze kterých nebo s jejichž pomocí můžeme tvořit skvělá jídla. Nebojíme se víc kořenit, protože i koření pomáhá k zahřátí organismu. Také tmavá masa pomůžou k lepšímu prohřátí. Ne nadarmo bývá podzim ve znamení honů a zvěřiny.
Zeleninová jídla
Zeleninová jídla, stejně jako masová, najdeme napříč lidskou historií a jsou oblíbená i v dnešní době. Mnoho světových kuchyní je založeno na typických zeleninových pokrmech, tradiční recepty najdeme… Podívejte se na všechny zeleninová jídla.
Zvěřina
Zvěřina celý život buď běhá nebo létá, jak říkal Jan Werich, proto je tužší a méně tučná. Patří sem maso tvorů žijících v lesích nebo na polích, na naše talíře se dostává s podzimem a časem honů.… Podívejte se na všechny zvěřina.
Obilné kaše
Také obilná kaše je rychle připravená, zahřeje i zasytí. A nemusí to být jen klasická krupičná sladká kaše. Nabízíme recepty i na ty méně tradiční, doplněné cibulkou, škvarky místo másla apod.
Teplá malá sousta - předkrmy
Teplé
Nedílná součást večírků, oslav, rautů či slavnostního menu. Správně se servíruje malá porce po polévce. Příprava je o něco složitější než u předkrmů studených. Můžeme ho připravit v pěkných… Podívejte se na všechny teplé.
Zavařeniny
Zeleninové zavařeniny
U většiny zahrádkářů a milovníků poctivých domácích dobrot je nakládání a zavařování zeleniny oblíbená činnost. Nejtypičtější zástupci jsou kyselé okurky a kvašené zelí. Nicméně naložit můžete téměř… Podívejte se na všechny zeleninové zavařeniny.
Nastává čas na výrobu zavařenin z typicky podzimních plodů – dýně, rakytníku, arónie, šípků, kořenové zeleniny a dalších. I prací se lze zahřát. :)
Přejeme vám, aby se vám virózy a nachlazení vyhýbaly a léčivé nápoje a jídla jste konzumovali jen z čirého potěšení nebo jako prevenci a ne z nutnosti. Užijte si nejbarevnější roční období ve zdraví.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Komentáře