Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vosí hnízda jsou vánoční nepečenou klasikou, která nikdy nezklame. Pokaždé jiná chuť nás láká ochutnat je i na návštěvách a tak vždy bleskurychle mizí. Pojďte se s námi podívat na jejich přípravu a spoustu skvělých tipů k tomu.

Vosí hnízda mají nepřeberné množství variant. Dalo by se říci, že co rodina, to jiný recept. A právě proto jsou tak oblíbená a mizí z velkých talířů plných vánočního cukroví jako první. Nikdy totiž neochutnáte ta stejná, jaká děláváte doma.

Jak na dokonalá vosí hnízda

Máme pro vás osvědčený recept na vosí hnízda naší babičky:

  • Na těsto potřebujete: 160 g moučkového cukru, 60 g másla, 3 lžíce rumu, 1 bílek, 160 g rozdrcených piškotů a 1 lžíci kakaa
  • Na krém je potřeba: 60 g másla, 1 žloutek, 1 lžíce rumu, 1 lžíce moučkového cukru a 1 vanilinový cukr
  • Všechny ingredience na těsto smíchejte, propracujte a vytvořte nedrolivé a nelepivé těsto. To nechte odležet alespoň hodinu v lednici, aby se vám s ním potom dobře pracovalo.
  • Krém připravíte utřením změklého másla spolu se žloutkem a pečlivě prosátým moučkovým cukrem. Nakonec po troškách přidejte rum. Krém si pro lepší manipulaci a následné plnění dejte do zdobicího sáčku.
  • Z těsta tvořte kuličky, ty obalujte v moučkovém cukru, aby se nepřilepily k formičce. V tom vám pomůže i potravinářská folie, přes kterou vtlačte kuličku do formičky a poté zatáhnutím za folii hnízdo vytáhnete.
  • Kuličku vtlačte do formičky, kterou pevně držte, pokud je otevírací, a prstem vytvořte důlek pro krém. Krému dejte o něco víc, než jen po okraj hnízda.
  • Po naplnění přiklopte piškotem, který se díky trošce krému navíc k hnízdu krásně přilepí. Poté už jen vyjměte z formičky a vložte do papírové krabice.
  • Vosí hnízda skladujte na balkoně nebo v lednici a před podáváním je nechte chvíli povolit, aby nebyla moc tvrdá.

Užitečné tipy, které jistě přijdou vhod

Naše tipy vám zjednoduší přípravu hnízd a práce vám půjde hezky od ruky:

  • Místo piškotu jako základny můžete použít kolečka upečená z těsta na linecké cukroví. Dělávaly to už naše babičky.
  • Hotová vosí hnízda můžete polít čokoládou a ozdobit barevným posypem.
  • Zkuste si připravit také netradiční kokosová vosí hnízda či hnízda s ořechy.
  • Pokud potřebujete hnízda připravit z jakéhokoliv důvodu dostatečně předem, uschovejte je do mrazáku. Tím předejdete jejich případnému zkažení, ale také je uchráníte před nenechavýma rukama.
  • K plnění můžete využít nejrůznější krémy či náplně podle vaší obliby, ale také marmeládu, vaječný koňak, Jesenku či Pikao. Oblíbenou variantou je také troška pikantní marmelády do špičky hnízda, doplněná krémem.
  • Toužíte po vosích hnízdech, ale nemáte k dispozici formičku? V nouzi poslouží i panáková sklenice, kterou vysypete moučkovým cukrem. Vzhledově to však nebude žádná hitparáda, proto spíše doporučujeme přípravu vosích koulí.

Toto cukroví nepotřebuje žádný čas k rozležení, můžete ho připravit až těsně před svátky. Nic se nezkazí a piškoty nebudou příliš navlhlé od krému. Trvanlivost vosích hnízd je týden, ale nevěříme, že by vám tak dlouho doma vydržela. Vyzkoušejte:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky