Jak zdobit cukroví, perníčky a čokoládu pomocí transferfólie
Přenášení dekoru pomocí transferfólie patří mezi moderní způsoby zdobení cukrovinek. Práce s transferfólií je jednoduchá a výsledkem je pravidelný vzor, který vypadá na sladkostech zajímavě a originálně.
Transferfólie neboli čokotransfer je fólie, na které je nanesen vzor z kakaového másla. Ten se působením tepla přenese na povolenou čokoládu a tam se obtiskne. Nebojte se experimentovat - poradíme vám, jak to udělat.
Jak pracovat s transferfólií
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni max. 40 °C teplé:
- Nastříháme si pásky podle výšky dortu a položíme je na desku vzorem nahoru (dekor je vystouplý). Nalijeme čokoládu a rozetřeme ji do tenké vrstvy. Pruhy hned zvedneme a přitiskneme na dort fólií ven. Po zatuhnutí dortu v lednici fólii sloupneme.
- Libovolně široké pásky můžeme různě tvarovat, dokud je čokoláda na fólii teplá a tvárná - do tvaru stuh, spirálek, obloučků nebo vaniček. Použijeme předměty podle tvaru, kterého chceme dosáhnout - váleček na těsto, rukojeť vařečky.
- Cukroví, perníčky nebo sušenky, polité čokoládou, nenecháme příliš ztuhnout - dokud je čokoláda tvárná, přiložíme na ni kousky fólie dekorem dolů a jemně přejedeme hadříkem nebo houbičkou. Dekor se obtiskne a fólii sloupneme.
- Rovné tvary cukroví můžeme namočit do čokolády a položit na vystouplý dekor na čokofólii, kterou máme na tácku. Ten vložíme do lednice a po zatuhnutí čokolády kolečka odloupneme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V našem videu jsme vám ukázali, jak připravit úžasnou čokoládovou polevu, která může být vhodným podkladem pro transferfólii. Nyní to už stačí jen vyzkoušet.
Komentáře