Jak připravit želatinu? Je skvělá do krémů nebo k polévání sladkých či slaných dortů a zákusků
Želatina je živočišné zahušťovadlo, které využíváme nejčastěji při zdobení sladkých i slaných dortů a zákusků. Vrstva želatiny uzavře povrch, proto ovoce nebo jiné suroviny neoxidují tak rychle a vydrží na zákusku dlouho čerstvé a svěží. Želatinou také vyztužíme krém, aby dobře držel tvar.
Příprava želatiny má svá důležitá pravidla, která musíme dodržet, aby se vše podařilo a výsledek byl podle našich představ. Zákusky se želatinou vypadají velmi pěkně a lákavě, ale mnoho začínajících hospodyněk si na jejich výrobu netroufá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit želatinu
Poradíme vám, jak postupovat.
- Želatinu kupujeme v práškové nebo plátkové formě. Oba druhy musíme nejdříve namočit do studené vody asi na půl hodiny, aby nabobtnaly. Vždy se řídíme poměrem surovin na sáčku. Práškovou želatinu zaléváme vodou v poměru 1 díl želatiny na 6 dílů vody.
- Vodu z plátkové želatiny scedíme, želatinu lehce vymačkáme a rozpustíme ji v horké tekutině. Tekutiny k rozpuštění stačí několik lžic, pokud ji používáme do krému.
- Práškovou želatinu s vodou, ve které je rozpuštěná, zahřejeme na max. 80 °C.
- K polévání tekutinu před rozpuštěním želatiny ochutíme cukrem, ovocnou šťávou nebo solí, kořením, octem apod., vždy podle zvoleného účelu.
- Želatinu nikdy nevaříme, ztratila by tím želírující schopnost.
- Rozpuštěnou a přiměřeně zchladlou želatinu vmícháme do krému nebo s ní poléváme zákusky.
Nepečený jahodový dort
Připravili jsme pro vás video-recept na nepečený dort s jahodami a borůvkami. Můžete ho připravit při svátečních příležitostech, potěšíte určitě rodinu i návštěvu. Dort uchovejte v chladu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek ukázal, jak na výtečnou bílkovou roládu: Kouzlo je v dobře zvoleném počtu vajec, prozradil populární cukrář
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Jahodová panna cotta: Kromě tučné smetany stačí jen pár ingrediecí, nejdůležitější je ale dostatečně dlouhé chlazení
Komentáře