Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit želatinu? Je skvělá do krémů nebo k polévání sladkých či slaných dortů a zákusků
Zdroj: Pixabay, RitaE

Želatina je živočišné zahušťovadlo, které využíváme nejčastěji při zdobení sladkých i slaných dortů a zákusků. Vrstva želatiny uzavře povrch, proto ovoce nebo jiné suroviny neoxidují tak rychle a vydrží na zákusku dlouho čerstvé a svěží. Želatinou také vyztužíme krém, aby dobře držel tvar.

Příprava želatiny má svá důležitá pravidla, která musíme dodržet, aby se vše podařilo a výsledek byl podle našich představ. Zákusky se želatinou vypadají velmi pěkně a lákavě, ale mnoho začínajících hospodyněk si na jejich výrobu netroufá. 

Jak připravit želatinu

Poradíme vám, jak postupovat.

  • Želatinu kupujeme v práškové nebo plátkové formě. Oba druhy musíme nejdříve namočit do studené vody asi na půl hodiny, aby nabobtnaly. Vždy se řídíme poměrem surovin na sáčku. Práškovou želatinu zaléváme vodou v poměru 1 díl želatiny na 6 dílů vody. 
  • Vodu z plátkové želatiny scedíme, želatinu lehce vymačkáme a rozpustíme ji v horké tekutině. Tekutiny k rozpuštění stačí několik lžic, pokud ji používáme do krému.
  • Práškovou želatinu s vodou, ve které je rozpuštěná, zahřejeme na max. 80 °C.
  • K polévání tekutinu před rozpuštěním želatiny ochutíme cukrem, ovocnou šťávou nebo solí, kořením, octem apod., vždy podle zvoleného účelu.
  • Želatinu nikdy nevaříme, ztratila by tím želírující schopnost.
  • Rozpuštěnou a přiměřeně zchladlou želatinu vmícháme do krému nebo s ní poléváme zákusky.

Nepečený jahodový dort

Připravili jsme pro vás video-recept na nepečený dort s jahodami a borůvkami. Můžete ho připravit při svátečních příležitostech, potěšíte určitě rodinu i návštěvu. Dort uchovejte v chladu.

Jaké máte zkušenosti se želatinou vy? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů pod článkem svoje postřehy.

 

Další tipy a triky