Žloutkové (rakvičkové) cukroví je dalším oblíbeným druhem. Naučíme vás ho péct i bez formiček
Rakvičky jako zákusek kupujeme v cukrárně, je to hranolek křehkého žloutkového pečiva zdobený šlehačkou. Dnes má asi málokdo doma originální rakvičkové „vaničky“, ale tuto dobrotu zvládneme upéct i v pracnových formičkách, dokonce i úplně bez formiček.
Na žloutkové cukroví potřebujeme žloutky a moučkový i vanilkový cukr. Pro lepší stabilitu těsta přidáváme trochu škrobu. Může to být bramborový nebo kukuřičný škrob. Stejně funguje i vanilkový pudinkový prášek. Tento druh cukroví rády pekly i naše babičky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na žloutkové cukroví do formiček
Potřebujeme 4 žloutky, 30 g vanilkového a 170 g moučkového cukru, lžičku škrobu.
- Moučkový cukr prosejeme nebo použijeme jemnější pudrový.
- Žloutky třeme s oběma cukry do husté pěny.
- Lehce vmícháme škrob nebo pudink.
- Formičky důkladně vymažeme rozehřátým máslem nebo ztuženým či kokosovým tukem.
- Plníme je hmotou do poloviny až 2/3, hmota později nabyde.
- Vkládáme do trouby vyhřáté na 80 °C. Sušíme asi 40 minut, cukroví nesmí ztmavnout.
- Upečené poznáme tak, že jde lehce vyklopit, přitom je uvnitř duté a suché.
- Cukroví uchováváme v suchu a chladnu, těsně před konzumací můžeme ozdobit ušlehanou šlehačkou.
Jak upéct žloutkové cukroví bez formiček.
Z pečicího papíru složíme harmoniku. Do varhánků klademe pomocí dvou lžiček těsto dál od sebe, protože se ještě rozlije. Sušíme zakryté ubrouskem při 80 °C. Po upečení jen papír narovnáme a „kapky“ samy vyskáčou. Je to oblíbené mlsání.
Zbylé bílky využijeme zase na jiné dobroty, třeba kokosky podle našeho videa.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchou vychytávku zvládnou i méně zkušení kuchaři a děti
Oslavy MDŽ v retro stylu: Recepty na originální ruská vejce, vlašák nebo šunkovou rolku vás vrátí do minulosti
Komentáře