Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravidelné broušení a ostření nožů patří k péči o ně. Možná vás překvapí, že broušení je něco jiného než ostření. Broušení je komplexnější a provádíme je maximálně 2x za rok. Ostření naproti tomu patří k běžné údržbě. Přiostřit nože můžeme před každým použitím.

Práce se správně ostrým nožem je jednodušší i bezpečnější než s tupým. Vynaložíme méně síly a je menší možnost sklouznutí ostří i zranění. Také říznutí tupým nožem víc bolí a hůř se hojí, to je stará zkušenost.

Jak nabrousit nože

Na broušení nožů máme několik možností. Čepel nože musí mít tvar "V", tupý nůž má tvar "U".

  • Můžeme použít ruční nebo elektrickou brusku. Mívají přednastavené správné úhly brusných lamel (s diamantovým povrchem nebo keramických), takže stačí jimi nůž jen několikrát po sobě protáhnout. Většinou brousíme v první fázi nahrubo, kdy vytvoříme nový okraj, v druhé fázi ten okraj jemnými lamelami přiostříme.
  • Brousit můžeme také pomocí ocílky. Využívají ji zejména profesionální kuchaři. Při ostření je nutné držet nůž tak, aby s ocílkou svíral úhel asi 20 stupňů. Na přiostření stačí 2–3 opakování.
  • Profesionální brusiči a fajnšmekři brousí nože pomocí brusného kamene. Kámen musíme před broušením máčet, aby nasál dost vlhkosti. Běžný kámen máčíme asi 10 minut, keramickému stačí 3–5. Pak brousí rychle a důkladně. Konkrétně keramický kámen má opravdu dlouhou životnost.

Tak ať vám to dobře krájí!

Začátečníkům nabízíme video s ukázkou správného krájení cibule.

 

Komentáře

Další tipy a triky