Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce v palačinkovém těstě fungují jako pojivo a zajišťují, že se palačinky při obracení netrhají. Někteří lidé se konzumaci vajec snaží snížit nebo ji zcela odmítají (vegani, alergici), ale nechtějí se oblíbeného pokrmu vzdát.

Vejce spojuje těsto a díky tomu zůstane palačinka při smažení v celku. Čím více vajec použijeme, tím je palačinka pevnější. Jak ale nahradit vejce, které nemůžeme z nějakého důvodu konzumovat nebo je prostě zapomeneme koupit?

Jak nahradit vejce v palačinkách

Výhodou je, že náhražky vajec máme většinou doma:

  • Velmi dobrou schopnost pojiva má rozdrcený banán, který nahradí 2 vejce. Musíme počítat s výraznou banánovou chutí.
  • Malý hrnek jablečného pyré má vlastnosti jako 2 vejce. Dodá těstu vláčnost a chuť, to se pak při obracení netrhá.
  • Lněná a chia semínka po rozdrcení namočíme na 1/2 hodiny do vody a necháme nabobtnat. 1 lžíce semínek = 1 vejce.

Palačinky jsou tak univerzální pokrm, že při jejich přípravě můžeme nahradit také mléko, mouku i marmeládu alternativami, které můžeme bez výčitek konzumovat.

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli