Jak nakládat kořenovou zeleninu? Úrodu můžete zavařit ve sladkokyselém nálevu
Kořenová zelenina je zdravá a poměrně levná. Pokud jí vypěstujete víc, můžete ji kromě klasického uložení v písku nebo zmrazení také zavařit. V zimě ji využijete jako chuťovku nebo do výborných salátů a pomazánek.
Zelenina jako mrkev, petržel, celer nebo červená řepa jsou oblíbené druhy pěstované na zahrádkách a uskladnit tuto kořenovou zeleninu můžete v písku. Kromě toho ji můžete nastrouhat a zmrazit či usušit. Další z oblíbených způsobů je zavaření ve sladkokyselém nebo kyselém nálevu, díky němuž je zelenina trvanlivá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nakládat kořenovou zeleninu
Protože je kořenová zelenina tvrdší, předem ji předvařte v osolené vodě. Samotné zavařování se tím zkrátí.
- Očištěnou zeleninu nakrájejte na plátky či kostičky nebo nastrouhejte nahrubo.
- V hrnci dejte vařit vodu a osolte ji. Pokud budete vařit celer, trochu ji okyselte citronovou šťávou, kyselinou citronovou nebo octem, aby zůstal bílý. Řepu vařte v celku, teprve poté oloupejte a nakrájejte.
- Zeleninu vařte na mírném ohni 5–10 minut podle hrubosti. Zelenina po napíchnutí musí lehce sklouznout z vidličky.
- Sceďte, nechte okapat a vkládejte do vymytých sklenic.
- V jiném hrnci uvařte nálev podle oblíbeného receptu.
- Zalijte připraveným nálevem, uzavřete a sterilujte při 90 °C asi 20 minut.
Příkladem chutně zavařené zeleniny je červená řepa v nálevu, kterou můžete připravit podle našeho názorného videa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sklenice na zavařování? Je potřeba horká voda na sklenice i víčka
Jak skladovat kořenovou zeleninu v písku? Mrkev, petržel i pastiňák uložíme podle rad našich babiček a vydrží řadu měsíců
Smažený celer v trojobalu: Křupavé plátky zeleniny jsou skvělé s tatarkou, chuť dodá i ingredience přidaná před obalovaním
Komentáře