Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nakládat kořenovou zeleninu? Úrodu můžete zavařit ve sladkokyselém nálevu
Zdroj: Pixabay, LubosHouska

Kořenová zelenina je zdravá a poměrně levná. Pokud jí vypěstujete víc, můžete ji kromě klasického uložení v písku nebo zmrazení také zavařit. V zimě ji využijete jako chuťovku nebo do výborných salátů a pomazánek.

Zelenina jako mrkev, petržel, celer nebo červená řepa jsou oblíbené druhy pěstované na zahrádkách a uskladnit tuto kořenovou zeleninu můžete v písku. Kromě toho ji můžete nastrouhat a zmrazit či usušit. Další z oblíbených způsobů je zavaření ve sladkokyselém nebo kyselém nálevu, díky němuž je zelenina trvanlivá.

Jak nakládat kořenovou zeleninu

Protože je kořenová zelenina tvrdší, předem ji předvařte v osolené vodě. Samotné zavařování se tím zkrátí.

  • Očištěnou zeleninu nakrájejte na plátky či kostičky nebo nastrouhejte nahrubo.
  • V hrnci dejte vařit vodu a osolte ji. Pokud budete vařit celer, trochu ji okyselte citronovou šťávou, kyselinou citronovou nebo octem, aby zůstal bílý. Řepu vařte v celku, teprve poté oloupejte a nakrájejte.
  • Zeleninu vařte na mírném ohni 5–10 minut podle hrubosti. Zelenina po napíchnutí musí lehce sklouznout z vidličky.
  • Sceďte, nechte okapat a vkládejte do vymytých sklenic.
  • V jiném hrnci uvařte nálev podle oblíbeného receptu.
  • Zalijte připraveným nálevem, uzavřete a sterilujte při 90 °C asi 20 minut.

Příkladem chutně zavařené zeleniny je červená řepa v nálevu, kterou můžete připravit podle našeho názorného videa:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky