Jak naklepat plátky masa, aby byly křehké? Poradíme vám několik vychytávek
Maso na řízky nebo roládu je nutné předem naklepat, aby se narušila svalová vlákna, která se při smažení a dušení stahují a dělají maso tuhým. Nesmíme se však k němu chovat jako k nepříteli a plátky masa úplně rozbít.
Plátky masa, které chceme připravit dušením, smažením v trojobalu, zabalit jako závitky nebo roládu, musíme předem naklepat, aby byly křehké a tenké. U drůbežího masa to není nutné, je křehké samo o sobě. Jaké jsou způsoby klepání masa?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dá naklepat maso
Kus masa nakrájíme našikmo přes vlákna na úhledné plátky:
- Paličkou na maso se klepou řízky nejčastěji - kovovou i dřevěnou stranou.
- Hranou ruky nebo nože se klepe maso drůbeží a krůtí, aby se nerozbilo.
- Pěstí ruky naboucháme steaky, aby byly křehčí, ale měly neporušená vlákna.
- Válečkem na těsto nebo lahví klepeme jemné maso, když nemáme paličku.
Vychytávky při klepání masa
Maso osušíme, aby voda z něj nezastříkala okolí:
- Použijeme mikrotenový sáček, do kterého plátek masa vložíme a naklepeme.
- Plátek při klepání přikryjeme potravinářskou fólií - maso se nerozbije.
Vyzkoušejte bůčkové závitky z rozklepaných tenkých plátků - podle našeho videoreceptu uvidíte, že to není nic těžkého:
Komentáře (2)