Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak jednoduše a levně naklíčit fazole mungo nebo čočku. Nejchutnější jsou mladé klíčky
Zdroj: Top recepty

Nakličování čočky či fazolí mungo je velmi jednoduchá a rychlá záležitost, kterou zvládneme snadno v domácích podmínkách. Nepotřebujeme k tomu žádný přístroj ani drahé pomůcky. Nejoblíbenější luštěniny jsou navíc velmi levné. Nakličováním výrazně nabudou na objemu, proto nakličujeme raději častěji, ale jen menší dávky. Nejchutnější jsou totiž mladé klíčky. 

Postup nakličování

Postup nakličování je snadný. Nejprve luštěniny zkontrolujeme, aby v nich nebyly kamínky ani špatná zrníčka. Poté je propláchneme na cedníku pod studenou vodou a nasypeme do nádoby k nakličování. Vhodná je sklenice, miska nebo jiná menší nádoba. Prodávají se speciální nádoby na nakličování, ale poradíme si snadno i bez nich. 

Proplachování klíčících luštěnin

Luštěniny zalijeme studenou vodou. Ve vodě je necháme přibližně 8 - 12 hodin, může to být přes noc. Ráno vodu slijeme, luštěniny znovu propláchneme a necháme je v nádobě - tentokrát už bez vody, jen přikryté kouskem tenké látky. Ideální je čistý velký kapesník, dvakrát přeložený. Nádobu necháme stát při pokojové teplotě a občas obsah znovu propláchneme studenou vodou, nejméně však dvakrát za den, raději častěji. Tím semena vždy znovu navlhčíme a udržujeme svěží. Časté proplachování brání vzniku a rozvoji plísní a hnilobných procesů, proto je v případě klíčků velmi důležité. 

Malé rašící klíčky

Pokud nakličujeme poprvé, možná budeme překvapeni, jak rychle začnou rašit malé klíčky. Za dva až tři dny si na nich už budeme pochutnávat. Pokračujeme v pravidelném proplachování a mezitím již naklíčenou luštěninu konzumujeme. Určitě si klíčky "nešetříme", ale raději je vždy spotřebujeme co nejdříve. Nenecháváme je moc vyrůst, přerostlé klíčky už nejsou tak lákavé k jídlu jako svěží mladé výhonky. Naklíčená čočka i mungo chutí připomínají čerstvý hrášek. Jsou plné důležitých látek pro naše zdraví. Připravujeme si je hlavně během chladného období roku.

Jak používat naklíčené luštěniny

Jíme je přímo nebo jimi zdobíme různé pokrmy. Přidáváme lžíci klíčků na talíř k vařeným jídlům - buď je posypeme nebo klíčky přidáme jako oblohu společně s další zeleninou. Můžeme jimi posypat namazané pečivo, polévku na talíři nebo salát v misce. Abychom z nich získali co nejvíce prospěšných látek, konzumujeme je čerstvé (bez tepelné úpravy). Ale to neznamená, že se nemohou přidávat do tepelně upravovaného jídla.

Čočka mezi luštěninami vyniká obsahem živin. Podle knihy Jak nezemřít od Michaela Gregera se nakličováním v čočce obsah antioxidantů zdvojnásobí a v cizrně dokonce zčtyřnásobí. A nejen kvůli antioxidantům se nakličování vyplatí.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky