Záludnosti při nakličování aneb jak si poradit s ředkvičkou. Jemné kořínky mohou připomínat plíseň
Naklíčená semena obsahují důležité živiny. Jsou plná vitamínů a minerálů, které získáme snadno, bez námahy a doslova za pár korun. Oceníme je především v zimě, když nesklízíme čerstvou zeleninu.
Nakličování si získává stále větší popularitu a není divu. "Pěstovat" klíčky může jednoduše i ten, kdo nemá zahrádku. Maličké rostlinky obsahují enzymy, přírodní cukry a nenasycené mastné kyseliny. Jsou zdrojem důležitých vitaminů a minerálních látek. Při klíčení dochází k jejich aktivaci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak klíčky konzumujeme
Klíčky konzumujeme především v syrovém stavu, tepelná úprava jim neprospívá. Má smysl pouze pokud nestíháme to, co jsme "vypěstovali", spotřebovat zasyrova. Klíčky můžeme přidávat do salátů, posypat jimi polévku nebo hlavní jídlo při podávání, ozdobit pečivo s pomazánkou, nebo jen dát na talíř k vařenému jídlu i hrstku svěžích klíčků.
Droboučké kořínky nebo plíseň
Některá semena se nakličují velmi snadno, u jiných nás může zaskočit některý projev. Např. semena tvořící gel vyžadují trochu jiný postup. Ale potíž se může objevit i u semínek, která při nakličování vytváří spoustu maličkých kořínků. Při letmém pohledu nám totiž kořínky (jemné chloupky) připomínají hebké vatové chomáčky a napadne nás hned, že je to plíseň. Pak necháme kořínky prověřit ostatním členům domácnosti a nejspíš, protože na plíseň je potřeba dát pozor, semínka putují do koše. Jenže zbytečně.
Ředkvičky, ředkve a brokolice
Zdravé klíčky na talíři
Klíčky jsou nejen zdravé, ale i chutné. Konzumujeme je co nejčastěji, a to především během zimního období. Na závěr pro vás máme recept na pomazánku s uzeným lososem a řeřichou, kterou si můžeme připravit podle názorného videa.
Komentáře