Jak nakličovat fazole mungo? Podle jednoduchého návodu nakličování zvládne každý
Nakličování luštěnin je rychlá a populární záležitost, kterou zvládnete snadno v domácích podmínkách, aniž byste si pořizovali nějaké zvláštní pomůcky. Nakličovat můžete různá semena - luštěniny, obiloviny i semínka zeleniny.
Při nakličování se významně zvyšuje výživová hodnota semen a zároveň se zvětšuje jejich objem. Nakličujte raději častěji, ale po menších dávkách. Nejchutnější jsou mladé a čerstvé klíčky, ale starší klíčky zasychají a již nejsou tak lákavé k jídlu. Zřejmě největší popularitu si získalo nakličování fazolek mungo.
Jak nakličovat fazole mungo
Fazolky mungo se k nakličování velmi dobře hodí - výborně chutnají a zároveň jsou na pohled atraktivní.
- Fazolky nejprve zkontrolujte, aby v nich nebyly kamínky nebo špatná semena.
- Propláchněte je na sítku pod studenou vodou a nasypte do nádoby k nakličování, může to být sklenice, miska nebo jiná menší nádoba.
- Luštěniny zalijte studenou vodou a nechte v ní přibližně 8–12 hodin.
- Pak vodu slijte a luštěniny znovu propláchněte.
- Nechte je v nádobě, ale tentokrát už bez vody. Přikryjte je přeloženou látkou ve velikosti kapesníku.
- Nádobu nechte stát při pokojové teplotě, obsah alespoň dvakrát za den propláchněte chladnou vodou. Tím semena opakovaně navlhčíte a udržíte svěží. Časté proplachování předejde vzniku a rozvoji plísní.
- Za dva až tři dny by už měly být klíčky vhodné k jídlu. Nenechávejte je přerůst, ale brzy spotřebujte.
Klíčky v naší kuchyni
Klíčky munga chutí připomínají čerstvý hrášek a jsou plné důležitých živin. Můžete je jíst přímo nebo jimi zdobit různé pokrmy. Hodí se do salátů, můžete jimi sypat namazané pečivo, vařené jídlo i polévky.
Výbornou chuť mají také klíčky čočky, její nakličování provádějte obdobně, postup je snadný a rychlý.
Můžete nám napsat do komentáře, co nejraději nakličujete a jak vám klíčky nejlépe chutnají.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na správné klíčení semen? Hitem jsou klíčící misky, ale jde to i bez nich. Poradíme, které klíčky jsou nejchutnější
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Josef Maršálek radí, kdy naplnit linecké: Když to uspěcháte, cukroví brzy vyschne a náplň ztvrdne, říká
Komentáře