Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakličování luštěnin je rychlá a populární záležitost, kterou zvládnete snadno v domácích podmínkách, aniž byste si pořizovali nějaké zvláštní pomůcky. Nakličovat můžete různá semena - luštěniny, obiloviny i semínka zeleniny.

Při nakličování se významně zvyšuje výživová hodnota semen a zároveň se zvětšuje jejich objem. Nakličujte raději častěji, ale po menších dávkách. Nejchutnější jsou mladé a čerstvé klíčky, ale starší klíčky zasychají a již nejsou tak lákavé k jídlu. Zřejmě největší popularitu si získalo nakličování fazolek mungo.

Jak nakličovat fazole mungo

Fazolky mungo se k nakličování velmi dobře hodí - výborně chutnají a zároveň jsou na pohled atraktivní.

  1. Fazolky nejprve zkontrolujte, aby v nich nebyly kamínky nebo špatná semena.
  2. Propláchněte je na sítku pod studenou vodou a nasypte do nádoby k nakličování, může to být sklenice, miska nebo jiná menší nádoba.
  3. Luštěniny zalijte studenou vodou a nechte v ní přibližně 8–12 hodin.
  4. Pak vodu slijte a luštěniny znovu propláchněte.
  5. Nechte je v nádobě, ale tentokrát už bez vody. Přikryjte je přeloženou látkou ve velikosti kapesníku.
  6. Nádobu nechte stát při pokojové teplotě, obsah alespoň dvakrát za den propláchněte chladnou vodou. Tím semena opakovaně navlhčíte a udržíte svěží. Časté proplachování předejde vzniku a rozvoji plísní.
  7. Za dva až tři dny by už měly být klíčky vhodné k jídlu. Nenechávejte je přerůst, ale brzy spotřebujte.

Klíčky v naší kuchyni

Klíčky munga chutí připomínají čerstvý hrášek a jsou plné důležitých živin. Můžete je jíst přímo nebo jimi zdobit různé pokrmy. Hodí se do salátů, můžete jimi sypat namazané pečivo, vařené jídlo i polévky.  

Výbornou chuť mají také klíčky čočky, její nakličování provádějte obdobně, postup je snadný a rychlý.
Můžete nám napsat do komentáře, co nejraději nakličujete a jak vám klíčky nejlépe chutnají.

 

Komentáře

Další tipy a triky