Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky jsou výtečnou přílohou naší kuchyně, která je k některým jídlům takřka nepostradatelná. Vybírat si můžeme z celé řady osvědčených receptů, knedlíky mohou být kynuté, kypřené sněhem a kypřicím práškem, bramborové či karlovarské. Jedno však mají společné, potřebujeme je úhledně nakrájet, aby na talíři vypadaly pěkně a lákavě.

Knedlíky můžeme vařit v hrnci s mírně vroucí vodou nebo také v páře, hrnkové knedlíky se dají připravovat dokonce v mikrovlnné troubě. Hned po uvaření knedlíky obvykle krájíme na plátky. Část co nejdříve připravíme k jídlu a část můžeme po zchladnutí zmrazit na příště. Pokud knedlíky vychladnou, před jídlem je snadno ohřejeme - buď je napaříme nebo je na chvilku dáme do mikrovlnné trouby.

Jak nakrájet knedlíky na plátky

Knedlíky krájíme co nejdříve po uvaření, obvykle hned po vytažení z hrnce - nečekáme na zchladnutí. Máme několik možností postupu. Co myslíte, po kterém z nich jsou knedlíky nakrájené nejúhledněji?

  1. Kráječ na knedlíky je báječný a elegantní pomocník. Koupíme ho v domácích potřebách a zacházíme s ním opatrně, aby nedošlo k poškození krájecích strun. Krájení s kráječem je velmi pohodlné, snadné a rychlé. Struny se sice dají koupit náhradní, ale jejich správné napnutí se nemusí dobře povést.
  2. Pevná nit je další možností. Podvlékneme ji pod knedlík a nahoře utáhneme, tím vznikají postupně plátky. Postup je zdlouhavější, ale mnoho hospodyněk ho používá. Na postup krájení nití se můžete podívat v úvodním videu.
  3. Ostrý nůž je jednoduchým a pohotovým řešením. Nejvhodnější je nůž vroubkovaný, který se výborně hodí i na krájení knedlíků z bramborového těsta - musí být dostatečně dlouhý, aby šlo krájení snadno a pěkně. Nůž je vhodné mezi jednotlivými řezy namáčet do vlažné vody, aby se na něj knedlíky nepřilepovaly.

Knedlíky do tradiční české kuchyně jednoznačně patří, a přestože si více hlídáme svou váhu, každá hospodyňka si umí s jejich přípravou poradit. Nepostradatelné jsou k některým omáčkám a připravujeme je rádi také ke kysanému zelí a pečenému masu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky