Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulatý dort se krájí na jednotlivé výseče. Jinak se krájí dort malý a jinak velké slavnostní dorty. Základem úhledných kousků dortu je dlouhý, ostrý a tenký nůž, dortová lopatka a trochu zručnosti při samotném servírování.

Kulatý dort se krájí na díly, u kterých si každý strávník sám určuje, jak chce velký kus. Na oslavách a svatbách se krájí stejné kousky. Ten, kdo porcuje dort, by měl postupovat podle pravidel, která zajistí hladký řez a úhledné kousky moučníku.

Jak krájet malý dort

I pro malý moučník potřebujeme ostrý nůž:

  • Ten nejmenší dortíček (pro  dvě osoby, tj. 2 porce) rozkrojíme napůl a můžeme servírovat.
  • Dortík rozkrojíme na čtvrtiny a ty posléze ještě překrojíme - získáme 8 výsečí.
  • Dort rozkrojíme dlouhým nožem na dvě poloviny a pak napříč řezu na plátky.

Jak krájet střední dort

Nůž před každým řezem namočíme v horké vodě a otřeme ubrouskem:

Jak krájet veliký dort

Velké dorty se připravují k velkým událostem - svatba, výročí:

  • Použijeme některý způsob krájení, vhodný pro menší dorty - nevýhodou pak budou příliš velké a tenké výseče, se kterými se hůře manipuluje.
  • Dort tenkým ostrým nožem prokrojíme kolem dokola 4–5 cm od vnějšího kraje a kolmo k řezu krájíme jednotlivé porce dortu kolem obvodu.
  • Dort s hezkou vnitřní mozaikou okrajujeme kolem dokola jako gyros. Každý kousek přeneseme lopatkou na talíř a rozdělíme na potřebně velké porce.

Jak změřit přesné řezy

Krémové dorty mají oproti marcipánovým určitou výhodu - bývají ozdobeny pravidelně rozmístěnými kopečky a růžičkami krému, které pomohou krájet stejně velké porce dortu. Cukráři si navíc pomáhají kovovými nebo plastovými děličkami, které jemně přimáčknou na povrch a krájí dort podle obtisknutých linek. Kuchaři s pevnou rukou mohou místo děličky použít nůž, namočený v teplé vodě, který v povrchu dortu vyhloubí přesné drážky pro krájení. Jednotlivé naznačené výseče můžeme ještě libovolně dozdobit.
Pro krájení nepečeného dortu nezapomeneme nůž nahřát - v horké vodě nebo nad plamenem. Celý postup přípravy můžete vidět v našem videu:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář