Jak nakrájet kulatý dort? Podmínkou jsou úhledné řezy, ty dokáže jen ostrý nůž
Kulatý dort se krájí na jednotlivé výseče. Jinak se krájí dort malý a jinak velké slavnostní dorty. Základem úhledných kousků dortu je dlouhý, ostrý a tenký nůž, dortová lopatka a trochu zručnosti při samotném servírování.
Kulatý dort se krájí na díly, u kterých si každý strávník sám určuje, jak chce velký kus. Na oslavách a svatbách se krájí stejné kousky. Ten, kdo porcuje dort, by měl postupovat podle pravidel, která zajistí hladký řez a úhledné kousky moučníku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak krájet malý dort
I pro malý moučník potřebujeme ostrý nůž:
- Ten nejmenší dortíček (pro dvě osoby, tj. 2 porce) rozkrojíme napůl a můžeme servírovat.
- Dortík rozkrojíme na čtvrtiny a ty posléze ještě překrojíme - získáme 8 výsečí.
- Dort rozkrojíme dlouhým nožem na dvě poloviny a pak napříč řezu na plátky.
Jak krájet střední dort
Nůž před každým řezem namočíme v horké vodě a otřeme ubrouskem:
- Dort krájíme ostrým nožem napůl a pak paprskovitě přes střed kolem dokola.
- Moučník rozkrojíme napůl a pak krájíme na výseče jen jednu polovinu dortu.
- Naznačíme si střed dortu a od něj krájíme jednotlivé výseče podle přání.
Jak krájet veliký dort
Velké dorty se připravují k velkým událostem - svatba, výročí:
- Použijeme některý způsob krájení, vhodný pro menší dorty - nevýhodou pak budou příliš velké a tenké výseče, se kterými se hůře manipuluje.
- Dort tenkým ostrým nožem prokrojíme kolem dokola 4–5 cm od vnějšího kraje a kolmo k řezu krájíme jednotlivé porce dortu kolem obvodu.
- Dort s hezkou vnitřní mozaikou okrajujeme kolem dokola jako gyros. Každý kousek přeneseme lopatkou na talíř a rozdělíme na potřebně velké porce.
Jak změřit přesné řezy
Komentáře