Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelí patří k našim domácím a nejčastěji používaným druhům zeleniny. Zpracování hlávek může být velmi rychlé - pokud víme, jak na to. Pak nám práce půjde rychle od ruky a zvládneme zpracovat i větší množství hlávek. Stejným způsobem připravujeme i hlávky kapusty.

Příprava hlávek

Při nákupu zelí vybíráme svěže působící hlávky. Jejich okrajové listy by měly být spojeny s košťálem, aby neosychaly. Spodek košťálu nám prozradí čerstvost hlávky, neměl by být příliš seříznutý.

Hlávku dobře opláchneme vodou. Před zpracováním z ní odstraníme okrajové zavadlé listy, které často bývají poškozené nebo popraskané. Obvykle by mělo stačit odstranit pouze jednu vrstvu.

Dostatečně velké prkénko a ostrý nůž

Dále budeme potřebovat dostatečně velké prkénko a větší ostrý nůž. Hlávku položíme na prkénko, košťálem nahoru a vrchem hlávky dolů. Poté ji rozřízneme na poloviny. Každou část položíme řeznou stranou k prkýnku a znovu ji rozdělíme. Teprve pak vykrojíme košťály. Obvykle je vyhodíme nebo je uvítají jako pochoutku někteří domácí mazlíčci.

Každou čtvrtku znovu rozpůlíme, tentokrát „vyloupnutím“ listové části. Tím si rozdělíme hlávku na menší díly, se kterými se nám bude dobře pracovat.

Krájení na tenké nebo hrubší nudličky

Každý díl nakrájíme na vhodnou velikost, kterou potřebujeme. Úzké nudličky krájíme na přípravu salátů a příloh. Zelí nakrájené nahrubo (širší nudličky) se hodí hlavně do polévek, můžeme je použít i do salátů.

Pokud potřebujeme jen část hlávky, zbylé části uložíme do ledničky.

Jak zpracovat větší množství hlávek

Při zpracování většího množství zelí můžeme použít jinou techniku – kuchyňského robota nebo krouhač. Můžeme také zkusit zjistit, jestli se v okolí našeho bydliště nedá koupit již nakrouhané zelí. To pak využijeme k přípravě kysaného zelí.

Druhy zelí

Rané zelí je jemnější, proto se lépe krájí. Pozdní zelí mívá tužší listy, při jeho zpracování musíme vynaložit více síly. Pěstuje se bílá a červená varianta. Červené zelí je chuťově výraznější, obsahuje více vitamínu C, draslíku a železa.

Způsoby využití zelí

Syrové zelí v salátech nám zajistí příliv vitamínů. Zelí je oblíbené dušené a pečené. Výborné jsou zelné polévky. Nakládáme je (kysané zelí) nebo sterilizujeme.

Zelí je nedílnou součastí mnoha oblíbených pokrmů naší kuchyně. Můžeme je připravovat podle osvědčených receptů našich čtenářů.

Komentáře

adamos: Ano, děkujeme za doplnění. Též ho máme doma a přece jen je to s ním práce spíš pro muže. :)

Krouhadlo na zelí prodávají domácí potřeby . . .:-*:-*

marta. ul: To bych ráda viděla postup. My si letos nechaly zelí nastrouhat, ale prodraží se to .....

já si vezmu škrabku na brambory a nudličky jak vyšité a tenoučké:-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky