Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna zavařování okurek je obdobím, kdy si můžeme naplnit komory a spíže touto dobrotou. Ideální je použít okurky z vlastní zahrady, ale pokud je sami nepěstujeme a nechceme zavařené okurky jen kupovat, nezbývá než vyrazit na trh na nákup. Pro začátečníky máme několik rad.

Okurky k zavařování by měly být kvalitní, čerstvě sklizené a zdravé. Nezkušení někdy vezmou zavděk plody, kterých se již prodávající potřebují zbavit a nabízí je za nízkou cenu. Výsledek zavařování je pak může zklamat. Na co si dát pozor?

Jak vybírat okurky k zavařování

Místní pěstitelé prodávají přebytky na městských tržnicích. Během sezóny si můžeme vybrat kvalitní plody.

  • Okurky je nejlepší nakupovat brzy ráno, aby nebyly na tržnici dlouho vystavené horkému počasí. Okurky by měly být svěží a zdravé, rozhodně nemají být "gumové".
  • Zaměříme se na podobně velké plody, které budou ve sklenicích vypadat hezky. Obvykle dáváme přednost menším nakladačkám, ty se do sklenic pěkně rovnají, ale jsou dražší než přerostlé okurky.
  • Pokud chceme ušetřit a využít přerostlé okurky, můžeme z nich připravit do sklenic řezy. Výborně chutnají také americké okurky, na které zužitkujeme dokonce i salátovky a hadovky.
  • Při nákupu si všímáme, jak jsou okurky čisté. Zablácené okurky (po deštích) jsou nejen těžší na váze, ale také se budou špatně čistit a jejich příprava k zavařování nám dá více zabrat.
  • Prodejci mají často okurky už navážené, ale pokud máme možnost výběru, využijeme ji.

Koupené okurky co nejdříve dopravíme domů a pustíme se do zavařování, zbytečně je neskladujeme. Pokud je to nutné, uchováme je až do zavařování v chladu a ve stínu. Před zavařováním plody dobře umyjeme ve studené vodě, tím se osvěží. Pokud je potřeba okurky očistit od hlíny, použijeme jemný kartáček. Dáme pozor, abychom jejich povrch nepoškodili.

Následující video vám ukáže, jak zavařit znojemské okurky podle osvědčeného receptu. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky