Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milovníci ostrého jídla si zajisté každý rok zasadí své oblíbené chilli papričky, ze kterých v létě mohou sklízet bohatou úrodu plodů. Tyto papričky můžeme zpracovat sušením, mražením či zavařováním. Poradíme, jak papričky nakládat.

Pěstování chilli papriček není nic složitého, díky tomu snadno získáme keřík plný různě barevných a tvarovaných papriček. Jejich nezaměnitelná chuť přináší i našemu tělu spoustu benefitů především pro zažívání, papričky také podporují chuť k jídlu.

Jak naložit chilli papričky

K nakládání papriček připravíme tyto suroviny: 500–1000 g chilli papriček (podle druhu), 1 litr vody, 0,5 l octa, 300 g cukru, 80 g soli, bobkový list, nové koření, černý pepř, hořčičné semínko, koriandrové semínko a 2–3 ks cibule.

  1. Pokud se jedná o vaši první práci s papričkami, nezapomeňte si předem nasadit rukavice. Chilli papričky omyjeme a odkrojíme jim stopky. Všechny poté nakrájíme na plátky.
  2. Připravíme čisté, dobře umyté sklenice o velikosti zhruba 80–200 ml (od dětských přesnídávek) a vložíme do každé kolečko cibule, kousek bobkového listu, 1 nové koření, 3–5 kuliček černého pepře a špetku hořčičných i koriandrových semínek.
  3. Poté vkládáme do sklenic nakrájené chilli papričky a opět rovnání zakončíme kolečkem cibule.
  4. Nyní svaříme v hrnci vodu, cukr, sůl a ocet. Tímto ještě horkým nálevem zalijeme chilli papričky a pevně je zavíčkujeme. Uzavřené sklenice je třeba sterilizovat při 90 °C cca 10 minut.
  5. Naložené papričky necháme alespoň týden uložené, poté si je můžeme poprvé vychutnat. Otevřenou sklenici bychom měli skladovat vždy v lednici.

Nevíte, co dělat s celou úrodou chilli papriček? Pojďte si připravit domácí sweet chilli omáčku, která se hodí k mnoha pokrmům. Jak zpracováváte chilli papričky vy?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky