Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak naložit jablka na štrúdl? Po nastrouhání z nich připravíme skvělý polotovar, který budeme mít stále po ruce
Zdroj: Pixabay

Strouhaná jablka zužitkujeme do mnoha moučníků, nejen do štrúdlů a nákypů, ale dají se přidat i do některých litých těst. Když je budeme mít zavařená ve sklenicích, stačí po nich sáhnout a naše pečení bude o to rychlejší.

Na zavařování použijeme pouze kvalitní jablka, beze stop plísní nebo hniloby. Nevadí, když jsou malá, jen nás čeká více práce s vykrajováním. Zpracujeme takto přebytek jablek, která by se jinak začala brzy kazit a nehodí se ke dlouhodobému skladování.

Jak připravit jablka na zavařování

Postup samotného zavařování je snadný, nejvíce práce nám ale dá příprava jablek.

  • Jablka dobře umyjeme, rozkrojíme a zbavíme jádřinců
  • Záleží na nás, jestli je oloupeme. Rozhodneme se i podle konkrétní odrůdy. Pokud by nám slupka měla později vadit, raději si dáme práci s loupáním.
  • V tom případě ale slupky nevyhazujeme, dají se ještě dobře využít.
  • Jablka nastrouháme na hrubé nudličky, nejlepší je použít elektrický přístroj, aby nám šla práce rychle od ruky.
  • Z nastrouhaných jablek vymačkáme šťávu, jinak bychom jí sklenice velmi rychle zaplnili.
  • Šťávu spotřebujeme jako výborný mošt a pouze pokud jí máme příliš, zavaříme ji ve sklenicích.

Jak naložit jablka na štrúdl

Nastrouhaná jablka zavaříme.

  • Připravíme si čisté sklenice a víčka, nejlépe se pracuje se šroubovacími.
  • Do sklenic jablka napěchujeme, k jejich přidávání použijeme nálevku. Pod okrajem sklenic necháme asi 2 cm volného prostoru.
  • Každou sklenici přisladíme 1–2 lžícemi cukru (podle sladkosti jablek). Podle některých receptů se jablka cukrem nepřislazují vůbec.
  • Do sklenic nepřidáváme žádnou vodu, jablka jsou pouze ve vlastní šťávě.
  • Okraje sklenic očistíme a sklenice dobře uzavřeme.
  • Strouhaná jablka sterilujeme po dobu 50 minut, při nedostatečné sterilaci se jablíčka ráda kazí.
Kromě toho, že strouhaná jablka využijeme do mnoha moučníků, dobře chutnají i přímo. Stačí je v misce dochutit skořicí a přisladit, můžeme k nim přidat rozinky a vlašské ořechy
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky