Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Některá masa můžeme připravovat bez předchozí přípravy, ale naložení jim jen prospěje. U jiných druhů je naložení nutností. Dělá se proto, aby maso bylo křehčí, šťavnatější a chutnější. Naložení nás také zbaví nežádoucích aromat.

Maso nakládáme nejčastěji do marinád tvořených z oleje, piva, mléka a mléčných výrobků. Mléko má tu vlastnost, že přejímá pachy, a tak pokud je třeba zbavit maso nežádoucích aromat, vybereme mléčnou lázeň. V té, stejně jako ve všech ostatních, maso zkřehne a bude šťavnatější.

Jak naložit maso, aby bylo křehké

Nejprve je třeba určit, jaká marináda bude vhodná. Kuřecí maso je málo výrazné, proto můžeme volit intenzivnější marinády, u ryb je to naopak.

  • Připravíme si tedy marinádu. Některé je dobré svařit a následně nechat vystydnout. Typickým představitelem je pivní marináda.
  • Nakrájené a připravené maso naskládáme do mísy, přičemž je prokládáme marinádou.
  • Zbývající marinádu nalijeme na maso, přikryjeme a dáme do lednice. 
  • V lednici necháme maso odpočívat nejčastěji přes noc, ale křehčímu kuřecímu masu prospěje i jen několik hodin marinování. 
  • Maso včetně marinády zpracováváme podle potřeby. Grilujeme-li ho, marinádou ho rovnou potíráme.
  • Pozornost věnujte také správné tepelné úpravě a dbejte na to, abyste ho nevysušili.

Většinou marinujeme takové maso, které chceme večer grilovat, ale naložení masa prospěje téměř každému masu, které budeme v kuchyni zpracovávat. Proto plánujte dopředu a maso si včas naložte, vyplatí se to.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky