Pažitka má nádherné jedlé květy. Víte, že je můžete naložit? Poradíme, jak na to
Květy pažitky jsou krásné, jedlé a mohou zdobit jídlo nebo stůl. Jenže mnohdy přemýšlíme, zda by se nedaly zužitkovat ještě lépe. Rozhodně ano. Dají se naložit do octa nebo oleje.
Krásné světle-fialové pažitkové květy udělají parádu a jejich výrazná silice i užitek. Můžeme je naložit do octa nebo oleje, a ten pak dále využít v kuchyni. Aromatický olej nebo ocet chutná velmi příjemně. Co říkáte, nebyl by to dokonce pěkný jedlý dárek?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak naložit květy pažitky
- Celé květenství pažitky opláchneme a osušíme.
- Vložíme do sklínek, zalijeme octem nebo olejem, uzavřeme a necháme louhovat.
- Ocet používáme k okyselení zeleninových salátů. Vydrží až do další úrody, protože je sám o sobě výborný konzervant.
- Olej můžeme využít také do salátů nebo pod maso či zeleninu při opékání.
- Květy z octa nebo oleje již obvykle dále nepoužíváme, slouží pouze k předání chuti a vůně.
Video-recept ukáže jedno z mnoha využití stonků pažitky v kuchyni.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Pažitka ozdobí jarní stůl a příjemně dochutí vaječná, tvarohová a další jídla. Podívejte se, jak ji můžete využít
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Opékání či restování masa tak, aby si udrželo šťavnatost a zůstalo křehké i chutné, má svá pravidla
Komentáře