Jak naložit švestky do rumu? Tento báječný polotovar zvládne připravit každý
Jedny z nejlepších konzervantů jsou cukr společně s alkoholem. Věděly to už naše babičky, které pro zimní období nakládaly ovoce do cukru a rumu. Tuzemský rum používaly pro jeho vůni, dostupnost i cenu.
Mnozí známe rumový hrnec, obsahující ovoce sbírané postupně podle jeho dozrávání, prosypávané cukrem a zalité obyčejným tuzemským rumem. Kolem Vánoc a Silvestra je pak připravený ke konzumaci. Samotné švestky ale můžeme naložit trošku nápaditěji.
Mohlo by vás zajímat
Jak naložit švestky do rumu
Je to snadné i pro naprosté začátečníky:
- Omyté švestky rozpůlíme a vypeckujeme.
- Cukr v hrnci zalijeme čtvrtinovým množstvím vody (na 1 kg cukru 1/4 l vody) a za mírného varu necháme cukr rozpustit. Můžeme ochutit vanilkou, skořicí nebo citrónovou šťávou.
- Švestky v tomto sirupu blanšírujeme (při teplotě těsně pod bodem varu) asi 2 minuty. Stačí, když slupka švestek trošku popraská.
- Samotné švestky bez sirupu naskládáme do předem vyvařených sklenic.
- Sirup podle potřeby zredukujeme na mírném plamenu do hustější konzistence a zalijeme jím švestky do poloviny výšky sklenic.
- Zbytek místa ve sklenicích dolijeme tuzemským rumem, zhruba 1–1,5 cm pod okraj, a dobře uzavřeme.
- Uložíme do sklepa nebo spíže (důležitá je stálá teplota, tma a sucho) na alespoň 5 týdnů, než začneme ochutnávat.
Rumové švestky jsou výborným a trvanlivým polotovarem používaným do moučníků, pohárů a dezertů, také však samostatnou chuťovkou.
Švestky můžete zpracovat i jinými způsoby, nabízíme ještě další recepty pro inspiraci:
Výborným polotovarem z bohaté úrody jsou i švestková povidla, která se můžete naučit podle názorného videoreceptu:
Komentáře