Nakládaný sýr je dárkem, který potěší každého labužníka. Poradíme, jak ho připravit podle nejlepších receptů
Sýry v dárkovém balení, osobitě ochucené a doplněné olivami či ořechy - přesně to je "naložený sýr". Stačí ho připravit jen krátce před obdarováním někoho blízkého, ke konzumaci je sýr vhodný přibližně za týden.
Jak naložit sýr
Množství z našeho rozpisu platí pro jednu sklenici o objemu 3 litry, případně můžeme sýr naložit do menších skleniček a těmi obdarovat více přátel.
- Potřebujeme 2 hermelíny, 40 dkg nivy, 1 romadur, 20 dkg balkánskéhu sýru, 40 dkg eidamu, 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 1 žlutou papriku, 2 větší cibule, 6 stroužků česneku, 1 litr olivového oleje, 1 balení pepře čtyř barev, provensálské koření, 30 dkg černých oliv, 30 dkg zelených oliv.
- Sýry nakrájíme na kostky, papriky a cibuli na proužky, česnek na plátky (nebo ponechat celé stroužky).
- Suroviny postupně navrstvíme do sklenice. Střídáme sýr, koření, olivy, cibuli, česnek a papriky. Vrstvy opakujeme a suroviny mírně stlačujeme.
- Vše nakonec zalijeme olivovým olejem.
- Sklenici uzavřeme a necháme v chladu několik dní uležet, tím se chutě a vůně prostoupí.
Následující video nám ukáže, jak při nakládání správně postupovat:
Další varianty nakládání
Jak je vidět u receptu, při nakládání můžeme zapojit vlastní fantazii a využít suroviny, které jsou pro nás snadno dostupné, případně takové, které jsme si oblibili. Ne každý má rád tmavé olivy a plísňové nebo výrazně aromatické sýry.
- Můžeme nakládat buď jeden nebo více druhů sýru. Varianty osvědčených sýrů - hermelín, balkánský sýr, romadur, eidam, olomoucké tvarůžky, niva.
- Vhodné koření - bobkový list, pepř, nové koření, jalovec, tymián, provensálské koření, grilovací koření, hořčičné semeno, rozmarýn.
- Lze přidat sušená rajčat a ořechy.
- Pokud má být výsledek pikantní, použijeme do směsi výraznější koření a chilli papričky nebo feferonky.
- Olivový olej můžeme použít společně se slunečnicovým olejem - v poměru 1:1.
- Kromě sýru lze použít k nakládání také tofu, které velmi dobře vstřebává různé chutě a vůně. Postup při nakládání je obdobný, k naložení stačí kratší doba.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 tipů na nejlepší jedlé dárky z kuchyně: Originální a pěkně zabalená pozornost zaručeně potěší a přijde k chuti
Slané pečení podle cukráře Josefa Maršálka: Pizza langoš zavoní romadurem i bazalkou a uchvátí vláčným těstem
Olivový olej - základní surovina pro každou kuchyni
Komentáře