Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládaný sýr je dárkem, který potěší každého labužníka. Poradíme, jak ho připravit podle nejlepších receptů
Zdroj: Top recepty

Sýry v dárkovém balení, osobitě ochucené a doplněné olivami či ořechy - přesně to je "naložený sýr". Stačí ho připravit jen krátce před obdarováním někoho blízkého, ke konzumaci je sýr vhodný přibližně za týden.

V našem receptáři je více skvělých receptů na tuto specialitu, níže představíme jeden z nejoblíbenějších postupů, který je doplněný o názorné video. Recept si můžeme podle potřeby a našich možností samozřejmě upravit. 

Množství z našeho rozpisu platí pro jednu sklenici o objemu 3 litry, případně můžeme sýr naložit do menších skleniček a těmi obdarovat více přátel.

  • Potřebujeme 2 hermelíny, 40 dkg nivy, 1 romadur, 20 dkg balkánskéhu sýru, 40 dkg eidamu, 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 1 žlutou papriku, 2 větší cibule, 6 stroužků česneku, 1 litr olivového oleje, 1 balení pepře čtyř barev, provensálské koření, 30 dkg černých oliv, 30 dkg zelených oliv.
  • Sýry nakrájíme na kostky, papriky a cibuli na proužky, česnek na plátky (nebo ponechat celé stroužky).
  • Suroviny postupně navrstvíme do sklenice. Střídáme sýr, koření, olivy, cibuli, česnek a papriky. Vrstvy opakujeme a suroviny mírně stlačujeme.
  • Vše nakonec zalijeme olivovým olejem.
  • Sklenici uzavřeme a necháme v chladu několik dní uležet, tím se chutě a vůně prostoupí.

Následující video nám ukáže, jak při nakládání správně postupovat:

Další varianty nakládání

Jak je vidět u receptu, při nakládání můžeme zapojit vlastní fantazii a využít suroviny, které jsou pro nás snadno dostupné, případně takové, které jsme si oblibili. Ne každý má rád tmavé olivy a plísňové nebo výrazně aromatické sýry.

  • Můžeme nakládat buď jeden nebo více druhů sýru. Varianty osvědčených sýrů - hermelín, balkánský sýr, romadur, eidam, olomoucké tvarůžky, niva.
  • Vhodné koření - bobkový list, pepř, nové koření, jalovec, tymián, provensálské koření, grilovací koření, hořčičné semeno, rozmarýn.
  • Lze přidat sušená rajčat a ořechy.
  • Pokud má být výsledek pikantní, použijeme do směsi výraznější koření a chilli papričky nebo feferonky.
  • Olivový olej můžeme použít společně se slunečnicovým olejem - v poměru 1:1.
  • Kromě sýru lze použít k nakládání také tofu, které velmi dobře vstřebává různé chutě a vůně. Postup při nakládání je obdobný, k naložení stačí kratší doba.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky