Občas se hodí mít doma naložená vejce. Jednoduchým způsobem je naložíme do vodního skla nebo vápna
V období, kdy slepice málo nesou, hodí se na běžné pečení, na knedlíky nebo na domácí těstoviny i vejce naložená. Nakládáme je právě v období bohatší snůšky.
Vzhledem k čím dál větší nejistotě si zřejmě více a více lidí, kteří k tomu mají podmínky, bude pořizovat slepice, aby jim pomohly k větší nezávislosti na obchodech. Chov slepic není příliš náročný a zkušení chovatelé s ním jistě poradí. V období dobré snůšky sbíráme několik vajec denně i od několika málo slepic. Vejce ukládáme do prokladů vždy špičkou dolů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Přebytky vajec se vyplatí naložit
Přebytky můžeme lehce naložit pro období, kdy slepice snášejí méně. Využíváme postupy a metody našich babiček. Na naložení nesmíme použít vejce stará - měla by být maximálně týden od snůšky, proto raději vejce nakládáme postupně. Máme dvě nejběžnější možnosti: naložení do vápna nebo do vodního skla. Na obě metody potřebujeme velkou čistou sklenici (např. od okurek). Do pětilitrové sklenice naskládáme asi 40 vajec. Vejce předem nikdy nemyjeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak naložit vejce do vodního skla
Naložit takto vejce je velmi jednoduché i pro začátečníky.
- Vodní sklo je chemický přípravek (křemičitan sodný), který zakoupíme v běžné drogerii.
- Podle návodu svaříme roztok. Ředí se obvykle 1:9 (1 díl chemikálie, 9 dílů vody).
- Suchá vejce opatrně naskládáme do sklenice.
- Zalijeme zchladlým roztokem asi 4 cm nad povrch vajec (musí být zcela ponořená).
- Sklenici zakryjeme mastným papírem nebo pergamenem, přeneseme opatrně do tmavé a chladné, ale nezámrzné místnosti. Občas zkontrolujeme hladinu a případně dolijeme vodu.
Jak naložit vejce do vápna
Potřebujeme hašené vápno, které koupíme a rozmícháme s převařenou zchladlou vodou na hustou bílou kaši.
- Na jednu pětilitrovou sklenici spotřebujeme asi 300 g vápna.
- Na dno sklenice nalijeme asi 3 cm této bílé kaše.
- Do ní opatrně ukládáme suchá vejce špičkou dolů. Postupně zaplníme téměř celou sklenici.
- Zbytek bílé kaše rozmícháme s vodou a nalijeme na vejce tak, aby hladina sahala asi 4 cm nad povrch vajec.
- Sklenici přeneseme do tmavé a chladné místnosti, kde nemrzne.
- Zakryjeme hrdlo sklenice a občas podle potřeby dolijeme převařenou chladnou vodu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak s naloženými vejci pracovat
Správně naložená a uskladněná vejce vydrží až rok. Při použití je opatrně vylovíme z roztoku, opláchneme a osušíme. Rozklepáváme je pro jistotu po jednom do hrnečku. Upotřebíme je všude tam, kde celá vejce - do těst na knedlíky, nudle, k obalování řízků apod. Nehodí se k rozdělování bílků a žloutků, protože soudržnost bílku je snížena a sníh jde špatně vyšlehat.
Vejce můžeme i mrazit
Kromě nakládání můžeme vejce také zmrazit. Jak při mražení vajec postupovat, podrobně popisuje a vysvětluje náš následující článek:
Celá vejce upotřebíme například do bramborového těsta, jak ukazuje názorný videorecept:
Komentáře