Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Občas se hodí mít doma naložená vejce. Jednoduchým způsobem je naložíme do vodního skla nebo vápna
Zdroj: Pixabay

V období, kdy slepice málo nesou, hodí se na běžné pečení, na knedlíky nebo na domácí těstoviny i vejce naložená. Nakládáme je právě v období bohatší snůšky.

Vzhledem k čím dál větší nejistotě si zřejmě více a více lidí, kteří k tomu mají podmínky, bude pořizovat slepice, aby jim pomohly k větší nezávislosti na obchodech. Chov slepic není příliš náročný a zkušení chovatelé s ním jistě poradí. V období dobré snůšky sbíráme několik vajec denně i od několika málo slepic. Vejce ukládáme do prokladů vždy špičkou dolů.

Přebytky vajec se vyplatí naložit

Přebytky můžeme lehce naložit pro období, kdy slepice snášejí méně. Využíváme postupy a metody našich babiček. Na naložení nesmíme použít vejce stará - měla by být maximálně týden od snůšky, proto raději vejce nakládáme postupně. Máme dvě nejběžnější možnosti: naložení do vápna nebo do vodního skla. Na obě metody potřebujeme velkou čistou sklenici (např. od okurek). Do pětilitrové sklenice naskládáme asi 40 vajec. Vejce předem nikdy nemyjeme.

Jak naložit vejce do vodního skla

Naložit takto vejce je velmi jednoduché i pro začátečníky.

  • Vodní sklo je chemický přípravek (křemičitan sodný), který zakoupíme v běžné drogerii.
  • Podle návodu svaříme roztok. Ředí se obvykle 1:9 (1 díl chemikálie, 9 dílů vody).
  • Suchá vejce opatrně naskládáme do sklenice.
  • Zalijeme zchladlým roztokem asi 4 cm nad povrch vajec (musí být zcela ponořená).
  • Sklenici zakryjeme mastným papírem nebo pergamenem, přeneseme opatrně do tmavé a chladné, ale nezámrzné místnosti. Občas zkontrolujeme hladinu a případně dolijeme vodu.

Jak naložit vejce do vápna

Potřebujeme hašené vápno, které koupíme a rozmícháme s převařenou zchladlou vodou na hustou bílou kaši.

  • Na jednu pětilitrovou sklenici spotřebujeme asi 300 g vápna.
  • Na dno sklenice nalijeme asi 3 cm této bílé kaše.
  • Do ní opatrně ukládáme suchá vejce špičkou dolů. Postupně zaplníme téměř celou sklenici. 
  • Zbytek bílé kaše rozmícháme s vodou a nalijeme na vejce tak, aby hladina sahala asi 4 cm nad povrch vajec.
  • Sklenici přeneseme do tmavé a chladné místnosti, kde nemrzne.
  • Zakryjeme hrdlo sklenice a občas podle potřeby dolijeme převařenou chladnou vodu.

Jak s naloženými vejci pracovat

Správně naložená a uskladněná vejce vydrží až rok. Při použití je opatrně vylovíme z roztoku, opláchneme a osušíme. Rozklepáváme je pro jistotu po jednom do hrnečku. Upotřebíme je všude tam, kde celá vejce - do těst na knedlíky, nudle, k obalování řízků apod. Nehodí se k rozdělování bílků a žloutků, protože soudržnost bílku je snížena a sníh jde špatně vyšlehat.

Vejce můžeme i mrazit

Kromě nakládání můžeme vejce také zmrazit. Jak při mražení vajec postupovat, podrobně popisuje a vysvětluje náš následující článek:

Celá vejce upotřebíme například do bramborového těsta, jak ukazuje názorný videorecept:

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky