Zelenina nebo bylinky naložené v oleji jsou výbornou chuťovkou, polotovarem i přílohou
Uchování vlastnoručně vypěstované zeleniny na zimu je čím dál častějším trendem. Naložení zeleniny do soli, octa nebo oleje významně prodlouží její trvanlivost. Mnohé způsoby jsou známé už stovky let a předávají se z generace na generaci.
Naložit tepelně upravenou zeleninu do oleje je výborný způsob zpracování přebytků. Nakládání má svá pravidla, aby se zelenina nezkazila. Nejčastěji se takto nakládá zelenina pečená, grilovaná, sušená (např. rajčata), ale i čerstvé bylinky. Hlavní pravidla jsou společná. Princip je v zamezení přístupu vzduchu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak naložit zeleninu do oleje
Při dodržení základních pravidel to s úspěchem zvládne každý.
- Sklenice musí být vysterilizované a suché.
- Voda snižuje trvanlivost, ukládaná zelenina i bylinky musí být osušené.
- Bylinky předem rozdrťte (na to je výborný nekovový hmoždíř s paličkou) nebo alespoň drobně nasekejte, aby uvolnily aroma.
- Olejem zeleninu nebo bylinky zcela zalijte, aby v obalu nebyly vzduchové bublinky. Obsah musí být v oleji úplně ponořený.
- Tip: Drobné vzduchové bublinky odstraníte pomocí čisté a suché špejle, po jejímž dřevě bublinky "utečou".
- Zeleninu odebírejte vždy čistou a suchou lžičkou nebo vidličkou, povrch po odebrání pečlivě dolijte olejem.
- V chladničce vydrží asi 3 měsíce, pokud potřebujete trvanlivost prodloužit, sklenice raději zavařte.
Začátečníkům pomůže videorecept s přípravou pesta, které je nejznámějším způsobem nakládání bylinek do oleje. Za zkoušku stojí nejrůznější bylinky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí na směsi ranč koření a smetaně
Přidáno před 5 hodinami
Noky s hříbkovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Sýrovo-dýňové muffiny
Přidáno před 19 hodinami
Šátečky s dýní
Přidáno 30. 9. 2024 12:00
Miniguláš libovka
Přidáno 30. 9. 2024 11:21
Vepřové závitky na houbách
Přidáno 30. 9. 2024 10:01
Komentáře