Tortilly, tenké chlebové placky, jsou i u nás oblíbené a populární. Velmi chutné jsou plněné barevnou zeleninou, salátem, olivami, česnekem a masem, dobře ochucené hustou omáčkou. Podáváme je jako hlavní jídlo nebo rychlou večeři.
Rychlé a chutné tortilly
K plnění použijeme buď tortilly, které se prodávají jako polotovarnebo si je sami upečeme. Domácí jsou výborné, ale výhodou kupovaných je, že jsou stále po ruce. Naplnění tortilly a její zabalení nám pak zabere pouze chvilku, zvlášť když si náplň připravíme dopředu.
K plnění často používáme tepelně upravenou zeleninu - především cibuli, pórek, rajčata, barevné paprikya česnek. Kdo chce, přidá houby nebo luštěniny, např. tmavé fazole. Využití sterilovaných luštěnin přípravu tortill ještě urychlí. Směs na plnění by měla být dostatečně hustá a pikantní.
Oblíbenou součástí směsí jsou kousky kuřecího masanebo sójové kostky či nudličky. Obojí dopředu tepelně upravíme a dobře ochutíme, většinou společně se zeleninou. Při plnění lze přidat šunku a jiné druhy masa. Velmi chutné jsou různé druhy sýrů a pikantní koření (chilli).
Je-li třeba, tak tortilly před plněním navlhčíme a velmi krátce nahřejeme - budou pak opět pružné a vláčné. Po naplnění je můžeme znovu krátce ohřát nebo zapéct - na pánvi, v troubě nebo v kontaktním grilu. Servírujeme je co nejdříve po tepelné úpravě, dokud jsou teplé.
Tortilly nám dávají příležitost experimentovat, každý si je naplní podle své chuti. Dokonce můžeme využít i leccos z předchozího dne, třeba hustou a pikantní rajčatovou směs, ke které přidáme další suroviny. Ze zbytků tak velmi rychle připravíme další výborné jídlo.
Komentáře