Jak poznat správně zralý ananas a jak ho snadno naporcovat. Oblíbenou cizokrajnou pochoutku oceníme i v naší kuchyni
Čerstvý nebo raději v plechovce? Koupit si ananas v plechovce se může zdát snazší a pohodlnější, než když si připravujeme k jídlu čerstvý plod. Jenže když víme, jak na to, poradíme si hravě a rychle i s přípravou čerstvého ananasu, který je určitě zdravější.
Jak poznáme správně zralý ananas
Při nákupu je důležité vybrat správně zralý kus - toto ovoce nám totiž doma již „nedojde“. Pokud byl ananas sklizen v nedostatečné zralosti, je kyselý a má nižší obsah výživných látek.
- Správně zralý ananas příjemně a svěže voní.
- Plod ananasu by měl být pevný - pokud je příliš měkký, znamená to, že je přezrálý.
- Spodní část by měla být žlutá nebo nažloutlá.
- Listy by měly být tmavě zelené a bez hnědých nebo plesnivých skvrn.
- Středové listy by měly jít snadno utrhnout.
Mohlo by vás zajímat
Jak skladovat ananas po nákupu
Ananas neskladujeme v ledničce, ale uložíme ho do chladna. Teplota nesmí klesnout pod 5 °C, ideální je 10–15 °C.
Při nižších teplotách se začnou na ananasu tvořit hnědé skvrny, které vzápětí nastartují proces kažení. Pokud si všimneme hnědých skvrn při vybírání ananasu v prodejně, určitě ho nekupujeme.
Mohlo by vás zajímat
Jak naporcovat ananas
- Ananas má pevnou slupku, na které jsou oka, dále tuhou spodní část, vrchní část s listy a dřevnatý střed. Všechny tyto části, které nejsou vhodné ke konzumaci, je potřeba odstranit.
- Ananas postavíme na dostatečně velké a pevné prkénko.
- Držíme ho nahoře za listy. Pomocí velkého ostrého nože odřízneme slupku shora dolů. Postupně vždy ananas lehce pootočíme a znovu odřízneme další okrajovou část.
- Po odřezání boční slupky ananas položíme na stranu a odřízneme spodní a vrchní část ananasu.
- Poté ananas rozpůlíme podélně a každou půlku ještě rozdělíme na poloviny - tím nám vzniknou čtyři kusy (čtvrtky).
- Každou čtvrtku položíme postupně podélně na prkýnko a odstraníme z ní vnitřní dřevnatou část.
- Pokud někde zbývají ostnatá očka, odstraníme je nožem nebo pomocí škrabky na brambory.
- Okrájený ananas naporcujeme na kostky nebo plátky - podle toho, jak je zrovna potřeba.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak poznat správně upečený moučník pomocí špejle? Videonávod vám ukáže, jak na to
Buchty po ránu: Vaječnou tlačenku podle receptu Josefa Maršálka připravíte snadno. Hlavní je nechat ji zatuhnout, radí cukrář
Komentáře