Umíte rozdělit syrovou husu na jednotlivé části, a víte, jak je nejlépe využít? Poradíme, jak na to
Pro malou rodinu je celá husa až zbytečně velký kus masa. Jejím naporcováním ale můžeme mít z jedné husy několik výborných obědů. Poradíme, jak husu porcovat, a zpracovat jednotlivé části.
Pokud se rozhodneme nepéct husu v celku, můžeme si pochutnat vícekrát. Určitě se to vyplatí. Jednou z možností je péct vždy jen půlku husy a z odstřižených křídel a hřbetu uvařit výtečnou polévku. Postup zpracování a porcování masa ukazuje naše video.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak naporcovat husu
Potřebujeme hodně ostrý nůž nebo nůžky na drůbež.
- Očištěnou a omytou husu položíme na prkénko hřbetem nahoru.
- Křídlo nařízneme a zlomíme v kloubu. Odřízneme od trupu.
- Totéž zopakujeme s druhým křídlem.
- Nařízneme kůži kolem celého stehna. Zlomíme v kloubu a nohu odřízneme.
- Totéž zopakujeme s druhým stehnem.
- Trup husy otočíme hřbetem dolů.
- Na prsou podélně nařízneme kůži u hrudní kosti. Maso prořízneme až ke kosti.
- Prso odřízneme tak, že nožem kopírujeme kosti hrudního koše.
- Zopakujeme tyto úkony i na druhé straně prsou.
- Zbytek kostry (skelet) můžeme rozdělit na menší části nožem nebo nůžkami na drůbež. Menší části totiž lépe naskládáme do hrnce. Z hrudní části vyřízneme plíce, mohou si na nich pochutnat masožraví domácí mazlíčci nebo je použijeme do vývaru.
- Jednotlivé části husy lépe poskládáme i do nevelkého pekáče, nebo je využijeme jednotlivě (viz níže).
Na co použít jednotlivé části husy
- Z křídel, odřezků, vnitřností a kostry můžeme uvařit kaldoun (výborná a hustá polévka), nebo třeba rizoto.
- Z kůže a sádla můžeme vyrobit výborné škvarečky. Na využití vyškvařeného husího sádla se můžeme inspirovat tímto článkem.
- Tradičním receptem na úpravu prsou jsou Husí prsa na zázvoru, ale záleží na každém, jaký recept zvolí. Jen připomeneme, že maso z prsou je samo o sobě sušší, vhodná tepelná úprava je pomalé pečení nebo dušení.
- Na úpravu husích stehen jsou tradičním receptem Husí stehna v šouletu, kterým se můžeme také inspirovat. S recepty na pečení husího masa nám poradí další článek (viz výše).
Tak ať Vám a Vašim strávníkům sváteční husa chutná!
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma svatomartinská husa. Podáváme ji tradičně se zelím a knedlíkem na svátek sv. Martina
Velmi sváteční a sytá polévka kaldoun dá poměrně dost práce, ale její přípravu si můžeme rozložit na dva dny
Kuře à la husa: Stačí přidat dost kmínu a použít trik s chlebovou patkou, pak téměř nepoznáte rozdíl
Komentáře