Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když přinesete domů rybu v celku, je potřeba ji naporcovat na potřebné části. Je třeba vědět, co lze použít k dalšímu vaření a co se dál nezpracovává. V následujícím článku si řekneme, jak naporcovat kapra bez zbytečných ztrát.

Kapra můžeme buď vyfiletovat nebo nařezat na podkovy. Filetování chce trochu cviku a výsledkem jsou porce masa bez kostí. Nařezat rybu na podkovy zvládne každý, ale i když vykrojíte páteř, stejně v mase zůstane hodně kůstek. Ty ale můžete pokrájet na menší, stravitelné kousky.

Jak naporcovat kapra

Kapra napřed pořádně omyjeme teplou vodou a osušíme. Pak nám bude při práci hezky držet na místě.

  • Nejprve kaprovi odřízneme hlavu. Řez vedeme za skřelemi a prsními ploutvemi. Hlavu dáme stranou a použijeme na polévku.
  • Když porcujeme na podkovy, uděláme několik stejně širokých podkov, ze kterých následně odřežeme ploutve i s kostmi, a také vyřízneme hřbetní ploutev včetně pevných a ostrých kostí.
  • Z podkovy vyřízneme páteř a získáme tím 2 porce kapra.
  • Z porce seřízneme žebra. Jednoduše položíme porci kůží nahoru a vedeme nůž vodorovně po žebrech, tím oddělíme maso od kostí.
  • Porce kapra ještě můžete nařezat drobnými řezy přes kůstky tak, aby byly stravitelné.
  • Všechny ořezy dáme stranou a použijeme společně s hlavou na přípravu rybího vývaru, případně polévky.

Z takto krásně naporcované ryby připravíte třeba kapří hranolky podle našeho videoreceptu.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Další tipy a triky