Jak naporcovat kapra krok po kroku. Jak připravit rybí porce pro další úpravu
Když přinesete domů rybu v celku, je potřeba ji naporcovat na potřebné části. Je třeba vědět, co lze použít k dalšímu vaření a co se dál nezpracovává. V následujícím článku si řekneme, jak naporcovat kapra bez zbytečných ztrát.
Kapra můžeme buď vyfiletovat nebo nařezat na podkovy. Filetování chce trochu cviku a výsledkem jsou porce masa bez kostí. Nařezat rybu na podkovy zvládne každý, ale i když vykrojíte páteř, stejně v mase zůstane hodně kůstek. Ty ale můžete pokrájet na menší, stravitelné kousky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak naporcovat kapra
Kapra napřed pořádně omyjeme teplou vodou a osušíme. Pak nám bude při práci hezky držet na místě.
- Nejprve kaprovi odřízneme hlavu. Řez vedeme za skřelemi a prsními ploutvemi. Hlavu dáme stranou a použijeme na polévku.
- Když porcujeme na podkovy, uděláme několik stejně širokých podkov, ze kterých následně odřežeme ploutve i s kostmi, a také vyřízneme hřbetní ploutev včetně pevných a ostrých kostí.
- Z podkovy vyřízneme páteř a získáme tím 2 porce kapra.
- Z porce seřízneme žebra. Jednoduše položíme porci kůží nahoru a vedeme nůž vodorovně po žebrech, tím oddělíme maso od kostí.
- Porce kapra ještě můžete nařezat drobnými řezy přes kůstky tak, aby byly stravitelné.
- Všechny ořezy dáme stranou a použijeme společně s hlavou na přípravu rybího vývaru, případně polévky.
Z takto krásně naporcované ryby připravíte třeba kapří hranolky podle našeho videoreceptu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře