Jak napravit nejčastější chyby při vaření pokrmů. Co dělat, když jsme jídlo přesolili, překyselili nebo se začíná připalovat
Když nejvíce pospícháme nebo zrovna čekáme návštěvu, snadno něco nevyjde tak, jak jsme plánovali. Některé menší chyby však ještě můžeme napravit.
Polévky a guláše jsou vděčným jídlem. Když jsou dobře ochucené, můžeme levně a přitom vydatně zasytit i více lidí. Stačí přikusovat čerstvý chléb a všichni si pochutnají. Je-li chladné období roku, tak i příjemně zahřejí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak napravit přesolené jídlo
Pokud se jedná o polévku nebo omáčku, přidáme trochu vody nebo mléka, aby se pokrm naředil. V některých případech to určitě pomůže. Můžeme také přidat na kostky nakrájené brambory. A hlavně jsme se solením opatrní, raději ať si každý dosolí na talíři.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vylepšit překyselené jídlo
Dojde-li k přílišnému okyselení jídla (např. rajčatové omáčky nebo polévky), trochu ho přisladíme. Můžeme použít obyčejný cukr nebo také med. Pokud máme sklenici od medu, nalijeme do ní teplou vodu a chvilku počkáme, až se med rozpustí. Potom medovou vodu nalijeme do pokrmu.
Co udělat s příliš okořeněným jídlem
Jídlo můžeme "nastavit" - přidáme buď tekutinu nebo další suroviny. Pokrm můžeme zjemnit smetanou (i zakysanou) nebo přidat trochu mléka. Vhodné je i kokosové mléko. Pokud se jedná např. o omáčku, podáváme ji s málo ochucenou přílohou, aby se chutě vyrovnaly. Vhodný je např. bulgur, kuskus nebo rýže.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co když se jídlo přichytává k hrnci
Jakmile si všimneme, že se jídlo přichytává ke dnu hrnce (obvykle omáčka), již ho nemícháme a bez váhání pokrm přemístíme nebo přelijeme do jiného hrnce. Raději ať máme více nádobí než připálené jídlo.
Komentáře