Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak napravit nejčastější chyby při vaření pokrmů. Co dělat, když jsme jídlo přesolili, překyselili nebo se začíná připalovat
Zdroj: Pixabay

Když nejvíce pospícháme nebo zrovna čekáme návštěvu, snadno něco nevyjde tak, jak jsme plánovali. Některé menší chyby však ještě můžeme napravit.

Polévky a guláše jsou vděčným jídlem. Když jsou dobře ochucené, můžeme levně a přitom vydatně zasytit i více lidí. Stačí přikusovat čerstvý chléb a všichni si pochutnají. Je-li chladné období roku, tak i příjemně zahřejí.

Jak napravit přesolené jídlo

Pokud se jedná o polévku nebo omáčku, přidáme trochu vody nebo mléka, aby se pokrm naředil. V některých případech to určitě pomůže. Můžeme také přidat na kostky nakrájené brambory. A hlavně jsme se solením opatrní, raději ať si každý dosolí na talíři.

Jak vylepšit překyselené jídlo

Dojde-li k přílišnému okyselení jídla (např. rajčatové omáčky nebo polévky), trochu ho přisladíme. Můžeme použít obyčejný cukr nebo také med. Pokud máme sklenici od medu, nalijeme do ní teplou vodu a chvilku počkáme, až se med rozpustí. Potom medovou vodu nalijeme do pokrmu.

Co udělat s příliš okořeněným jídlem

Jídlo můžeme "nastavit" - přidáme buď tekutinu nebo další suroviny. Pokrm můžeme zjemnit smetanou (i zakysanou) nebo přidat trochu mléka. Vhodné je i kokosové mléko. Pokud se jedná např. o omáčku, podáváme ji s málo ochucenou přílohou, aby se chutě vyrovnaly. Vhodný je např. bulgur, kuskus nebo rýže.

Co když se jídlo přichytává k hrnci

Jakmile si všimneme, že se jídlo přichytává ke dnu hrnce (obvykle omáčka), již ho nemícháme a bez váhání pokrm přemístíme nebo přelijeme do jiného hrnce. Raději ať máme více nádobí než připálené jídlo.

Další tipy a triky