Jak nejlépe nařezat špekáčky? Máme pro vás 5 tipů na skvěle propečené a šťavnaté špekáčky
Špekáčky jsou jako stvořené k opékání nad ohněm během teplých letních večerů. Pochutnáváme si na krásně propečených a s křupavou kůrkou. Jak je ale správně nařezat, aby během pečení neskončily v ohni? Přinášíme hned pět osvědčených způsobů.
Bez špekáčků se žádný táborák neobejde. Pro co nejlepší zážitek bez žaludečních potíží vybíráme špekáčky s obsahem alespoň 40 % masa. Takový špekáček se nepálí, netrhá a samozřejmě si na něm opravdu pochutnáme. Jistě všichni znáte nejběžnější způsob nakrojení špekáčků po obou stranách do kříže. Ale možností, jak mít dokonale propečený špekáček, je mnohem více.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak špekáčky nařezat
Špekáčky nařezáváme především z toho důvodu, aby se dostatečně propekly i uvnitř. Dalším důvodem může být nalákání dětí k jídlu, protože takové "chobotničce" ze špekáčku rozhodně neodolají. Špekáčky opékáme mimo přímý oheň a pozvolna otáčíme. Správně upečený špekáček má zlatavou barvu, černý jako uhel raději hned zlikvidujeme.
- Do kříže na každé straně: Klasická příprava špekáčků, která zaručí, že se špekáček dobře propeče i uvnitř. Vedeme hlubší řez přibližně do třetiny špekáčku, ne více, špekáček by se mohl během opékání rozpadnout. Přidáním zářezů na povrchu špekáčku ve tvaru šachovnice, vytvoříme tzv. "ježka" s křupavou kůrkou.
- Spirála: Ze špekáčku nařezaného do spirály vytvoříme opravdu estetický zážitek. Pomocí ostrého nože nařezáváme špekáček jedním tahem od špičky dokola až na jeho druhý konec.
- Nařezání na hranolky: Špekáčky jsou takto velmi křupavé a snadno se konzumují "odtrháváním". Špekáček nařízneme čtyřmi řezy ze všech stran po celé jeho délce. Dáváme pozor, abychom neprořízli až přímo do středu špekáčku.
- Chobotnička: Lákadlem pro děti je špekáčková chobotnička, která je na přípravu jednoduchá a špekáček se hezky propeče. Řez vedeme do kříže, ale pouze u jednoho konce a to přibližně do 2/3 špekáčku. Druhý konec tvoří "hlavu chobotnice", kde můžeme špejlí naznačit oči.
- Na kolečka: Oblíbeným způsobem, jak docílit křupavých špekáčků, je nakrájení celého špekáčku na kolečka. Ty poté jednotlivě napíchneme na opékací vidlici. Kolečka se pohodlně konzumují i dětem a jsou perfektně propečené a křupavé.
Jak využít zbylé špekáčky
Zbylé špekáčky můžeme zamrazit nebo z nich připravit další chutné pokrmy v podobě oběda či večeře. Bez vaření můžeme špekáčky naložit a připravit z nich utopence s cibulí. Dále je výborné špekáčky zapékat s černým pivem, s kysaným zelím, obalit je v těstíčku a usmažit. Nebo vyzkoušejte buřtguláš s brambory jako v našem video-návodu níže.
Jak nařezáváte špekáčky na opékání vy? Podělte se s námi o vaše osvědčené tipy do komentářů pod článkem.
Komentáře