Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nastrouhat krásně čokoládu? Jednoduché čokoládové zdobení dá našim zákuskům a dezertům nový rozměr
Zdroj: Pixabay

Strouhaná čokoláda je krásnou a velmi jednoduchou ozdobou. Zdobíme jí dorty, řezy, rolády, různé nepečené dezerty nebo poháry. Její příprava je velmi snadná a rychlá, ale má svá pravidla.

Čokoláda velmi snadno přijímá teplotu svého okolí, což může být v některých situacích méně příjemnou vlastností. Ke strouhání se určitě nehodí čokoláda nahřátá na pokojovou teplotu, strouhání by se nám s ní moc nedařilo.

Recepty této podkategorie přivítá každý, kdo si rád se zdobením pečiva vyhraje. Zdobenými dětskými dorty počínaje, přes svatební cukroví až ke zdobenému velikonočnímu a vánočnímu drobnému pečivu. … Podívejte se na všechny zdobení dortů, sladkého pečiva.

Jak pěkně nastrouhat čokoládu

Postup není složitý a nadchne i děti. Pohár s pudinkem, ovocem a šlehačkou, ozdobený nastrouhanou čokoládou, je hned ještě lákavější k jídlu.

  • Můžeme použít různé typy čokolády (např. hořká, mléčná, bílá), buď každou samostatně nebo v zajímavé kombinaci.
  • Bílou čokoládu používáme na tmavý podklad, tmavou na světlý.
  • Ke strouhání není vhodná čokoláda s kousky oříšků nebo se sušeným ovocem a dalšími pochutinami či náplněmi.
  • Pokud je čokoláda pouze ochucená (neobsahuje hrubší kousky), tak ji ke strouhání můžeme použít.
  • Důležité je nechat předem čokoládu vychladit, nejlépe v chladničce.
  • Při strouhání čokoládu držíme v alobalu, aby ji naše ruce zbytečně nezahřívaly a čokoláda nezměkla.
  • Strouhání provádíme na struhadle, velikost otvorů zvolíme podle plánovaného využití. Při použití malých dírek nastrouháme "pilinky", při strouhání na větších dírkách získáme spíše hoblinky.
  • Nastrouhaná čokoláda velmi pěkně ozdobí různé dezerty a poháry.
  • Nastrouhanou čokoládu již nikam "nepřenášíme", ale naopak ji nastrouháme přímo na dobrotu, kterou si přejeme ozdobit.
  • Nastrouhaná čokoláda se velmi snadno zahřívá, proto dezert, který jsme čokoládou posypali, uložíme před konzumací do chladna.

Další zajímavou a jednoduchou ozdobou jsou čokoládové hobliny, náš další článek vysvětlí, jak je připravit.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky