Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Českým slovem parmezán nebo parmazán označujeme sýr italského původu Parmigiano Reggiano. Ten pravý se vyrábí pouze v Itálii z kravského mléka pod přísnou kontrolou. Jako parmezán však nazýváme i sýry, které ten pravý pouze napodobují.

Najemno nastrouhaný parmezán v misce nesmí chybět na žádném prostřeném stole při rodinné večeři v Itálii. Ačkoliv se u nás dá v obchodě koupit již nastrouhaný, nalezneme i širokou nabídku parmezánu v celku, které jsou často cenově výhodnější.

Jak nastrouhat parmezán?

Nastrouhaný parmezán se nejčastěji přidává do různých omáček, sypou se jím krémová rizota a těstoviny různých druhů, ze strouhaného parmezánu se také připravuje sýrový chips, kterým se zdobí tradiční rajčatová polévka.

  • Na strouhání parmezánu využijete struhadlo, které máme všichni doma. Čím ostřejší struhadlo máte, tím pro vás bude práce jednoduší. Aby se sýr strouhal snadněji a nelepil se, potřete vnitřní i vnější stranu struhadla rostlinným olejem
  • Pokud budete strouhaný sýr přidávat do omáčky, stačí parmezán strouhat na části struhadla s velkými oky. Pokud chcete mít sýr nastrouhaný opravdu najemno na posypání těstovin, využijte boční stranu struhadla s vystouplými malými dírkami.
  • Jelikož je sýr opravdu tvrdý, těžko se vám bude strouhat přímo na pokrm. Struhadlo si tedy položte na prkénko nebo tác, ze kterého pak sýr do pokrmu nebo misky snadno sesypete.
  • Při strouhání parmezánu musíte na struhadlo sýrem silně tlačit. Pokud se při strouhání často říznete, můžete použít rukavice. Dnes jsou v obchodech k dostání dokonce i speciální bezpečnostní rukavice na strouhání, postačí vám však i čisté zahradní rukavice.
  • Pokud si parmezán dopřáváte opravdu často, můžete zvážit koupi struhadla určeného přímo na strouhání parmezánu. Avšak stejně dobře vám poslouží například i mlýnek na ořechy.
  • A co s tvrdou kůrkou, která se strouhá opravdu těžko? Nakrájejte ji nožem na menší kousky nebo ji rozsekejte v mixéru. Můžete ji přidat do zapékaných těstovin nebo vyvařit v polévce minestrone.

Uvařte si k obědu výtečné spaghetti pomodoro s česnekem a čerstvou bazalkou a posypte je nastrouhaným parmezánem podle našich rad.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky