Jak nastrouhat vařené brambory? Naše babičky z nich uměly báječná těsta
Vařené brambory jsou základem mnoha jedinečných těst, které si řada z nás spojuje ve vzpomínkách s oblíbenými jídly od našich babiček. Ať už se jedná o šišky, pekáče nebo bramborové knedlíky, základní příprava brambor je vždy stejná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nastrouhat vařené brambory
Hlavní a častý důvod, proč potřebujeme nastrouhat vařené brambory, je ten, že se z nich chystáme připravit těsto. Naše babičky si brambory často uvařily ve slupce už den předem, následující den je oloupaly a nastrouhaly do těsta.
- Brambory můžeme jednoduše nastrouhat na obyčejném struhadle, obvykle volíme strouhání najemno, aby těsto bylo krásně hladké.
- Výborným a jednoduchým pomocníkem pro strouhání brambor je mechanické mačkadlo. Pracuje se s ním snadno a rychle, jen je potřeba vyvinout dostatečnou sílu.
- Pokud je na vás obyčejné struhadlo moc zdlouhavé a mačkadlo nemáte, můžete vyzkoušet rychlé pomixování. Není třeba brambory mixovat zcela dohladka, ale raději jim ponechte mírně hrubší konzistenci.
A jaké těsto z nastrouhaných brambor připravit? Vyzkoušejte třeba výtečné peciválky s mákem nebo nepřekonatelné bramborové pekáče. Podle následujícího videa můžete připravit bramborové šišky (nebo také šulánky) nasladko:
Komentáře