Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nastrouhat vařené brambory? Naše babičky z nich uměly báječná těsta
Zdroj: Toprecepty

Vařené brambory jsou základem mnoha jedinečných těst, které si řada z nás spojuje ve vzpomínkách s oblíbenými jídly od našich babiček. Ať už se jedná o šišky, pekáče nebo bramborové knedlíky, základní příprava brambor je vždy stejná.

Na přípravu bramborových těst se nejlépe hodí brambory varného typu C, jsou totiž nejvíce moučnaté a měkké. Můžeme však sáhnout i po bramborách typu C, které jsou o něco pevnější a méně moučnaté. Nejméně vhodné jsou brambory typu A, které se používají např. do bramborových salátů, jsou totiž pevné, jen mírně moučnaté a nerozváří se.

Jak nastrouhat vařené brambory

Hlavní a častý důvod, proč potřebujeme nastrouhat vařené brambory, je ten, že se z nich chystáme připravit těsto. Naše babičky si brambory často uvařily ve slupce už den předem, následující den je oloupaly a nastrouhaly do těsta.

  1. Brambory můžeme jednoduše nastrouhat na obyčejném struhadle, obvykle volíme strouhání najemno, aby těsto bylo krásně hladké.
  2. Výborným a jednoduchým pomocníkem pro strouhání brambor je mechanické mačkadlo. Pracuje se s ním snadno a rychle, jen je potřeba vyvinout dostatečnou sílu.
  3. Pokud je na vás obyčejné struhadlo moc zdlouhavé a mačkadlo nemáte, můžete vyzkoušet rychlé pomixování. Není třeba brambory mixovat zcela dohladka, ale raději jim ponechte mírně hrubší konzistenci.

A jaké těsto z nastrouhaných brambor připravit? Vyzkoušejte třeba výtečné peciválky s mákem nebo nepřekonatelné bramborové pekáče. Podle následujícího videa můžete připravit bramborové šišky (nebo také šulánky) nasladko:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky