Jak natáčet trubičky a kornoutky? Stačí trochu cviku a je hotovo
Trubičky a kornoutky nesmí na talíři s vánočním cukrovím chybět. Trubičky z křehkého medového těsta, jejichž konce jsou namočeny v čokoládě, jsou plné karamelového krému a tradičně patří k těm nejoblíbenějším.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak natáčet trubičky
Potřebujeme kovové formičky, na kterých se bude těsto péct. Trubičky jsou mírně kónické, aby z nich bylo možné dutinky lehce sejmout:
- Medové těsto na trubičky rozválíme na plát 3 mm silný. Přiložením trubičky zjistíme, jak široké pruhy těsta musíme nařezat.
- Nožem, radýlkem nebo několikarádlovým nožem nařežeme těsto do pruhů a odkrojíme nerovné kraje.
- Trubičku přiložíme na těsto, zatočíme a nožem uřízneme potřebný kousek tak, aby se konce mírně překrývaly.
- Jemným tlakem na trubičku těsto slepíme a spojem položíme na plech s pečicím papírem. Pruhy těsta nakrájíme nožem podle vzoru na stejně veliké čtverečky.
Tip: Trubičky můžeme připravit i stáčením až po upečení - čtverečky těsta odebíráme rychle z plechu, stočíme podle rukojeti vařečky do trubiček a spoj zmáčkneme.
Jak natáčet kornoutky
Připravíme si kovové formičky ve tvaru kornoutků, které se dají koupit v domácích potřebách:
- Z medového těsta na kornoutky vyválíme plát o tloušťce 3 mm a vykrájíme z něj kolečka pomocí vykrajovátka nebo skleničky.
- Na kolečko položíme formičku, přeložíme přes ni okraj těsta, zatočíme a spoj mírným tlakem slepíme. Kornoutky klademe na plech s pečicím papírem.
- Špičaté kornoutky připravíme nakrájením plátu těsta na stejně veliké čtverečky podobně jako u trubiček.
- Formičku položíme špičkou na roh čtverečku, růžek těsta přes ni přehneme a pak smotáme zbytek těsta do kornoutku.
Tip: Kornoutky neděláme tak často, abychom si museli pořizovat drahé formičky. Nastříháme ze čtvrtky čtverečky potřebné velikosti, které smotáme do tvaru kornoutku, poté je ještě zabalíme do čtverce z alobalu. Takto si můžeme vyrobit libovolné množství kornoutků, které nám vydrží i několik let.
Nejste si jisti, jak se medové trubičky připravují? Chce to jen trochu cviku - i když se první kousky nepovedou, není potřeba se vzdávat. V našem videu vám jejich přípravu rádi ukážeme:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře