Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trubičky a kornoutky nesmí na talíři s vánočním cukrovím chybět. Trubičky z křehkého medového těsta, jejichž konce jsou namočeny v čokoládě, jsou plné karamelového krému a tradičně patří k těm nejoblíbenějším.

Trubičky a kornoutky jsou oblíbené i proto, že se dají připravit z několika druhů těst, libovolně zdobit čokoládou a plnit různými druhy krémů. Kombinací je tolik, že je můžeme postupně zkoušet a nakonec si najdeme ten nejlepší recept, který si oblíbí všichni členové rodiny.

Jak natáčet trubičky 

Potřebujeme kovové formičky, na kterých se bude těsto péct. Trubičky jsou mírně kónické, aby z nich bylo možné dutinky lehce sejmout:

  • Medové těsto na trubičky rozválíme na plát 3 mm silný. Přiložením trubičky zjistíme, jak široké pruhy těsta musíme nařezat.
  • Nožem, radýlkem nebo několikarádlovým nožem nařežeme těsto do pruhů a odkrojíme nerovné kraje.
  • Trubičku přiložíme na těsto, zatočíme a nožem uřízneme potřebný kousek tak, aby se konce mírně překrývaly.
  • Jemným tlakem na trubičku těsto slepíme a spojem položíme na plech s pečicím papírem. Pruhy těsta nakrájíme nožem podle vzoru na stejně veliké čtverečky.

Tip: Trubičky můžeme připravit i stáčením až po upečení - čtverečky těsta odebíráme rychle z plechu, stočíme podle rukojeti vařečky do trubiček a spoj zmáčkneme.

Jak natáčet kornoutky

Připravíme si kovové formičky ve tvaru kornoutků, které se dají koupit v domácích potřebách:

  • Z medového těsta na kornoutky vyválíme plát o tloušťce 3 mm a vykrájíme z něj kolečka pomocí vykrajovátka nebo skleničky.
  • Na kolečko položíme formičku, přeložíme přes ni okraj těsta, zatočíme a spoj mírným tlakem slepíme. Kornoutky klademe na plech s pečicím papírem.
  • Špičaté kornoutky připravíme nakrájením plátu těsta na stejně veliké čtverečky podobně jako u trubiček.
  • Formičku položíme špičkou na roh čtverečku, růžek těsta přes ni přehneme a pak smotáme zbytek těsta do kornoutku.

Tip: Kornoutky neděláme tak často, abychom si museli pořizovat drahé formičky. Nastříháme ze čtvrtky čtverečky potřebné velikosti, které smotáme do tvaru kornoutku, poté je ještě zabalíme do čtverce z alobalu. Takto si můžeme vyrobit libovolné množství kornoutků, které nám vydrží i několik let.

Nejste si jisti, jak se medové trubičky připravují? Chce to jen trochu cviku - i když se první kousky nepovedou, není potřeba se vzdávat. V našem videu vám jejich přípravu rádi ukážeme:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky