Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nechat rajčata zčervenat? Potřebují správnou teplotu a vhodné prostředí
Zdroj: Pixabay, Ralph

Při ochlazení a vlhkém počasí už nemá smysl zelená rajčata nechávat venku na rostlinách. Lépe dozrají v domácích podmínkách a při dostatečné teplotě. Budeme je pak mít k dispozici ještě dlouhou dobu a to se rozhodně vyplatí.

Nezralá rajčata je nejlepší sklidit tehdy, když neprší a plody jsou oschlé. Budou pak trvanlivější a zachovají si snáze tu nejlepší kvalitu. V opačném případě je musíme nejprve osušit - pokud rajčat nemáme mnoho, je to snadné, rozložíme je třeba na starší utěrky nebo vyřazené ručníky a necháme je doma oschnout.

Jak nechat rajčata zčervenat

Máme pro vás několik tipů, abyste z úrody měli co největší užitek.

  • Jakmile se začne ochlazovat, sklizeň zelených rajčat moc neodkládejte. Venku mohou začít praskat a ztrácet kvalitu, navíc jsou náchylná k houbovým chorobám. Sklizená musí být před příchodem prvních mrazíků.
  • K červenání v domácích podmínkách se hodí pouze zdravá a kvalitní rajčata. Mohou být menší, ale nesmí vykazovat známky poškození a chorob.
  • Rajčata neumývejte a rozložte je do krabic nebo bedýnek, případně i na tácky nebo plechy. Měla by být jen v jedné vrstvě, plody se budou méně kazit a vy o nich budete mít lepší přehled.
  • Když mezi ně položíte zralé ovoce (jablko, banán), začnou rajčata rychleji dozrávat. 
  • Doporučená ideální teplota pro dozrávání je přibližně 18–20 °C. Nižší teploty a vlhko rajčatům neprospívají. 
  • Rajčata lze přikrýt např. novinami nebo papírem, aby byla v temnu a bylo jim "tepleji", nicméně dozrávají i na světle.
  • Rajčata je nutné průběžně kontrolovat a kazící se kusy likvidovat.
  • Červenající plody je potřeba včas spotřebovat. Hodí se ke konzumaci zasyrova i k tepelné úpravě. Vždy je ale nejprve dobře umyjte.

Vybarvená rajčata jsou vhodná do salátů i na zdobení jídel, můžete je přidávat také do leča nebo do rajské omáčky.

Podívejte se na videorecept, který vás naučí uvařit výborné lečo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář